Понад 1,5 мільйона постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС отримують додаткові виплати

Понад 1,5 мільйона постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС отримують додаткові виплати

Укрінформ
Станом на 1 січня 2024 року понад 1,5 млн українців, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, отримують від держави додаткові виплати.

Про це повідомила перший заступник міністра соціальної політики Дарія Марчак під час круглого столу у Комітеті ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, передає Укрінформ. 

«За даними Мінсоцполітики, загалом станом на 1 січня 2024 року 1 533,6 тис. постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС осіб отримують від держави додаткові доплати», - йдеться в повідомленні.

Так, за інформацією, що оприлюднила Марчак, тільки доплату за проживання в зоні радіаційного забруднення отримують 135 тис. пенсіонерів, це на 10 тис. осіб більше, ніж було станом на 1 січня 2022 року. Наголошується, що ці додаткові виплати українці змогли отримати згідно з судовими рішеннями.

Читайте також: Аварія на ЧАЕС: японські меценати більш як 30 років допомагають Житомирщині

«Кількість пенсіонерів, які через суди отримали доплату за проживання в зоні радіаційного забруднення, зросла з 10 тис. (на 01.01.2022) до 135 тис. (на 01.03.2024). Видатки на фінансування таких доплат за два роки збільшилися у 25 разів – з 51 млн до 1,3 млрд грн на місяць», - зазначила Марчак.

Водночас, за її словами, існує певний дисбаланс у розмірах призначених пенсій для пенсіонерів-ліквідаторів аварії, які не проживають в зоні забруднення, і мешканців таких територій. Загальна сума річних видатків непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, становить близько 11 млрд грн. Вони отримують підвищені виплати, які зазвичай встановлюються незалежно від того, чи є людина ліквідатором наслідків аварії на ЧАЕС або чи є вона потерпілою особою.

«Ліквідатори без встановленої інвалідності отримують пенсію за віком в 2,5 раза менше порівняно із ліквідаторами з інвалідністю і в 2 рази менше, ніж особи, які отримують надбавку за проживання в зоні радіаційного забруднення. Це – свідчення несправедливості системи, яку потрібно виправляти. Ми готові пропонувати зміни», - додала Марчак.

Читайте також: У Коростені чорнобильці знову протестували проти скасування доплат до пенсій

Як повідомлялося, питання пенсійних доплат тим, хто проживає на забруднених радіацією територіях, дотепер не вирішено. Свого часу із закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», вилучили норму про доплати пенсій непрацюючим пенсіонерам, які проживають на забруднених радіацією територіях. Згодом Конституційний суд визнав це незаконним. У цьогорічному державному бюджеті передбачили норму, яка значно скорочує такі доплати.

Фото: Svyatoslav Lipik/Depositphotos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-