Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 14

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 14

Укрінформ
Закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня. 3 тисячі євро виплачуватимуть кожному, хто постраждав від сексуального насильства під час війни.

У випуску:

  • Мобілізація. База даних ухилянтів
  • Боротьба з колаборантами
  • Резолюція ПАРЄ про відбудову України
  • Житлова субсидія
  • Виплати від продовольчої програми ООН
  • «Власна справа» і ветеранський компонент грантової програми
  • Шахрайство з оформленням документів за кордоном
  • Данія побудує в Україні містечка для відновлення дітей-сиріт
  • Репарації постраждалим від сексуального насильства
  • Служба 112
  • Блокування ворожих сигналів
  • Ворожі фейки

Мобілізація 

Зеленський підписав закон про мобілізацію. Закон опублікований 17 квітня і набуде чинності з 18 травня.

Згідно із законом, мобілізації підлягають громадяни віком від 25 до 60 років. Але усі чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані постійно носити із собою військово-обліковий документ і пред'явити його на вимогу представника ТЦК або поліцейського, прикордонника.

У всіх військовозобов'язаних є 60 днів, щоб уточнити свою актуальну адресу проживання, контактну інформацію та інші військово-облікові дані. Зробити це можна у ТЦК, ЦНАП або через електронний кабінет.

У базах поліції є сотні тисяч можливих ухилянтів від служби, заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. «Поліція з працівниками ТЦК може працювати на вулиці, але повістку може вручити виключно військовий, працівник ТЦК. І ми спільно працюємо на блокпостах. Поліція має відповідні бази даних, де є вже сотні тисяч людей, які, на думку ТЦК, можливо, ухиляються від служби. Ми перевіряємо цих людей і, звичайно, зразу їх можуть перевірити працівники ТЦК», - пояснив він і зазначив, що адмінпротоколи щодо цієї групи осіб складають виключно працівники ТЦК.

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Боротьба з колаборантами

У Мін'юсті оприлюднили список колаборантів, чиє майно стягнуте в дохід держави. Серед них - ректори Кримського федерального університету імені В.І. Вернадського та Бєлгородського державного національного дослідницького університету, кримські колаборанти – «сенатори» Ольга Ковітіді й Сергій Цеков та «член Ради федерації» Сергій Колбін, а також ряд колаборантів із Донецької, Луганської, Херсонської областей, зокрема Володимир Сальдо.

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про застосування санкції у вигляді стягнення активів експрезидента АТ "Мотор Січ" Вячеслава Богуслаєва та колишнього топменеджера компанії Петра Кононенка.

Україна відбудовується

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про підтримку відбудови України, в якій євродепутати закликають усі країни, де РФ має рахунки, вжити необхідних заходів, щоб забезпечити передачу цих активів на відновлення інфраструктури України. Рада Європи, зокрема, закликала до створення міжнародного компенсаційного механізму під її егідою.

Уряд допомагає громадянам

Із травня 2024 року більшості українців, які отримують житлову субсидію, на неопалювальний сезон її буде призначено автоматично, повідомив ПФУ. «Житлова субсидія призначається до дати закінчення опалювального сезону та розраховується з урахуванням тривалості опалювального сезону по 15 квітня включно. Із травня житлові субсидії на неопалювальний сезон більшості одержувачів буде призначено автоматично до 30 квітня 2025 року (якщо не змінилися дані про майновий стан та/або склад домогосподарств)», - ідеться в повідомленні. Водночас низка категорій українців має звернутися особисто до Пенсійного фонду за призначенням допомоги, зокрема, якщо заявник орендує житлове приміщення, за яке сплачує ЖКП, якщо у складі домогосподарства є ВПО або якщо кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих. За особистим зверненням призначається і житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Претендувати на субсидію на неопалювальний сезон також можуть особи, які мають право на виплату, але в опалювальний сезон мали призначену субсидію в розмірі 0,00 грн. У разі подання заяви протягом двох місяців від початку неопалювального сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.

Пенсіонерам іще на три місяці продовжили виплати від продовольчої програми ООН. Як повідомив ПФУ: «Програму додаткової грошової допомоги для пенсіонерів, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій, продовжено ще на 3 місяці: квітень, травень і червень». Допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН на суму, що дорівнює різниці між 3 250 грн та сумою пенсії, яку вони мають зараз, отримують пенсіонери у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях. Право на додаткову грошову допомогу мають пенсіонери, які отримують пенсію в розмірі, меншому за 3250 грн (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації тощо). Претенденти на виплати від ВПП ООН також не повинні отримувати інших додаткових грошових виплат від організацій та/або допомоги на проживання ВПО.

За грантовою програмою «Власна справа» на започаткування або розвиток власного бізнесу ще 573 українці отримають 136 млн грн від держави. Як повідомляють у Мінекономіки: «Від початку дії програми “Власна справа” маємо вже 15 600 переможців, у розвиток бізнесу яких держава інвестує через гранти загалом 3,7 млрд грн. Кожен п’ятий виданий грант – на відкриття своєї справи. Це понад 3 тис. нових малих та мікропідприємств у різних галузях. Інші взяли гранти на масштабування діючого бізнесу, збільшення обсягів і асортименту продукції й послуг». При цьому ці підприємці створять понад 34 тис. нових робочих місць в усіх регіонах нашої країни.

Водночас від старту ветеранського компоненту грантової програми «Власна справа» переможцями стали 500 ветеранів та членів їхніх родин, загалом вони отримають гранти на 220 млн грн. Серед 61 переможця шостої хвилі подання заяв на гранти 36 учасників бойових дій та 25 членів родин ветеранів. 43 переможці отримали грант розміром до 500 тис. грн, 16 – до 250 тис. грн, 2 – 1 млн грн. Відповідно до умов програми, учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий з їх подружжя можуть отримати такі гранти: до 250 тис. грн, до 500 тис. грн та до 1 млн грн – для ветерана за умови створення одного, двох та чотирьох робочих місць відповідно; до 250 тис. грн та до 500 тис. грн – для другого з подружжя ветерана за умови створення одного та двох робочих місць відповідно. При отриманні гранту від 500 тис. грн до 1 млн грн ветеран має бути зареєстрований як ФОП не менше ніж 3 роки. Такий грант надається за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти у свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту. Заявки на отримання гранту подаються через портал “Дія” разом із бізнеспланом.

За кордоном

Уряд ухвалив зміни щодо оформлення закордонних паспортів для дітей-сиріт за межами України. Відтепер законні представники тимчасово переміщених за межі України дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, звільнені від сплати за автоматизовану обробку даних при оформленні паспорта для виїзду за кордон - Мінреінтеграції.

Почастішали повідомлення українців у мережі про ймовірні випадки шахрайства з нібито «продажем» вільних слотів у е-черзі під час оформлення документів за кордоном, поінформувала голова Державної міграційної служби Наталія Науменко. «Ми вчергове застерігаємо всіх: за жодних обставин не користуйтесь пропозиціями так званих посередників. Будь-які обіцянки з їхнього боку щодо «пришвидшення» оформлення паспортів громадянина України та інших документів незаконні. Запис до електронної черги є безкоштовним та здійснюється на офіційному вебсайті ДП «Документ», - зазначила вона і порекомендувала послуговуватися виключно достовірною та верифікованою інформацією, яка 24/7 доступна на офіційному сайті ДМСУ та на чинних сторінках служби у Фейсбуці й Інстаграмі, а також оприлюднила лінки на офіційні сторінки паспортного сервісу (сайт, Фейсбук). Наразі в зарубіжних країнах функціонують 13 центрів «Паспортний сервіс»: у Німеччині (Мюнхен, Берлін, Кельн), Польщі (Варшава, Краків, Вроцлав, Ґданськ), Іспанії (Мадрид, Валенсія), Чехії (Прага), Словаччині (Братислава), Італії (Мілан) та Туреччині (Стамбул).

Як ти?

Данія побудує в Україні містечка для психологічного відновлення дітей-сиріт. «Сьогодні підтримка українських дітей, які страждають від війни, вкрай важлива. Оскільки понад 27 тис. дітей живуть в інституціях і потребують родини й нового дому. Проєкт «Простори для життя дітей» передбачає надання дітям психосоціальної підтримки. Заплановано облаштування соціальних просторів, рекреаційних зон, користуватися якими будуть як мешканці комплексу, так й інші мешканці громад. Проєкт також передбачає будівництво бомбосховищ. Усі споруди згодом будуть передані місцевим громадам. Реалізація проєкту розрахована на чотири роки.

Фонд Global Survivors Fund запускає в Україні проєкт виплати репарацій людям, що постраждали від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК). «Фонд планує спершу зібрати дані від постраждалих, потім ідентифікувати, чи правдиві їхні свідчення та чи відповідають ці кейси критеріям СНПК. Якщо так, тоді на кожного й кожну чекає виплата розміром 3 тисячі євро. Отримати кошти в межах проєкту зможуть 500 постраждалих. Фонд обіцяє конфіденційність», - наголосив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

Небезпека

Роботу служби 112 до кінця року поширять на всю територію України, однак номери профільних екстрених служб 101, 102, 103 і 104 працюватимуть і після 2024 року. Наразі лінія 112 працює вже у двох макрорегіонах України – центральному та західному, у травні очікується запуск центру служби 112 у Дніпрі, а у вересні – в Одесі. Центри покриватимуть східні та південні регіони України відповідно.«Громадяни можуть звертатися по допомогу з будь-якого куточка України. Виклик за номером 112 перенаправляється до служб екстреної допомоги», - зазначили в МВС. На лінію 112 можуть звертатися й люди з порушеннями слуху чи мовлення. Для цього необхідно надіслати повідомлення на номер 112. «Після цього надійде посилання на відеозв’язок з операторами, які володіють жестовою мовою», - підкреслили у МВС. 

Інформаційна гігієна

В уряді розробили проєкт блокування ворожих сигналів спеціальними технічними пристроями, заявив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв і додав, що необхідно роз’яснювати населенню небезпеки, які стоять за переглядом ворожих каналів чи прослуховуванням радіо. Зараз викликом для держави є донесення правдивої інформації, оскільки російська пропаганда спрямовує сили на дискредитацію уряду України, місцевої влади, ЗСУ. Водночас ускладнює роботу відсутність технічних спроможностей, зокрема в місцях, де внаслідок бойових дій зруйновані теле- і радіопередавальні комплекси й інфраструктура для передачі інтернет-сигналу, додав він.

Ворожі ЗМІ запустили фейк щодо «продажу» Одещини та Миколаївщини Франції і Британії. Центр протидії дезінформації при РНБОУ повідомляє, що за основу «новини» рашисти взяли фото зі сторінки нардепа від 22 грудня 2022 року. «Насправді це фейк, який є частиною плану з дискредитації української влади. Проаналізувавши цю «новину», Центр встановив, що рашисти поширювали ідентичну інформацію раніше - у грудні 2022 року», – йдеться в повідомленні. Мета цієї інформкампанії – створити ілюзію несамостійності України та посіяти невпевненість українців у майбутньому країни. «Зміст подібних «новин» необхідно сприймати критично, звертати увагу на джерело поширення та перевіряти інформацію. Не дайте ворогу ввести себе в оману», – наголошують у ЦПД.

Чи можливий новий наступ на Харків? Останнім часом, з посиленням обстрілів Харкова, значно пожвавилися й меседжі про можливі подібні наміри російського військового керівництва. Удари з боку Росії, які носять відверто терористичний характер, мають на меті посіяти паніку й деморалізацію Що правда, а що брехня - пояснюють експерти 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-