В Україні посилюють заходи епідемічного нагляду та реагування на випадки холери

В Україні посилюють заходи епідемічного нагляду та реагування на випадки холери

Фото
Укрінформ
З огляду на ситуацію у світі, пов’язану зі збільшенням кількості випадків холери, Міністерство охорони здоров’я України посилює національну систему епіднагляду та реагування.

Про це на підготовчій нараді з керівниками обласних центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) та фахівцями Центру громадського здоров’я МОЗ повідомив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МОЗ

«З огляду на ситуацію у світі, пов’язану зі збільшенням кількості випадків холери, Міністерство охорони здоров’я посилює національну систему епіднагляду та реагування. Епідеміологічний нагляд за холерою в Україні впродовж року – безперервний, додатково до епідмоніторингу в період з 1 червня до 1 жовтня впроваджується посилений сезон спостереження за цією хворобою. Тому протягом місяця центри контролю та профілактики хвороб мають актуалізувати регіональні плани реагування, враховуючи оновлені рекомендації МОЗ та Всесвітньої організації охорони здоров’я», - сказав Кузін.

Читайте також: У Маріуполі виявили випадки холери серед дітей - радник мера

Зокрема, у МОЗ зауважили, що фахівці ЦКПХ мають переглянути чинні «маршрути пацієнта» та алгоритми дій медиків у разі випадків холери чи потенційних спалахів; актуалізувати дані щодо «незнижувального запасу» лікарських засобів – антибіотиків, регідратаційних розчинів, дезінфектантів – на рівні областей у визначених медзакладах для госпіталізації хворих; забезпечення і підготовку лабораторної мережі області.

У МОЗ відбулась нарада з посилення епіднагляду та реагування на випадки холери / Фото: МОЗ

Зазначається, що за чинними рекомендаціями кожен випадок гострої кишкової інфекції з тяжким перебігом підлягає окремому лабораторному дослідженню, тому центри контролю та профілактики хвороб оснащені спеціалізованим лабораторним обладнанням та реагентами.

У МОЗ також підкреслили, що окрім обстеження хворих з підозрою на холеру, фахівці ЦКПХ проводять дослідження зразків довкілля: моніторинг проб води, стічних вод, прісної та морської води.

Читайте також: ВООЗ фіксує різке зростання захворюваності на холеру у світі

У відомстві додали, що на рівні кожної області центри контролю та профілактики хвороб протягом року проводять заходи щодо недопущення виникнення та розповсюдження холери: реалізуються комплексні та оперативні плани реагування та діагностики, працюють оперативні протиепідемічні та дезінфекційні бригади.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві охорони здоров’я дали поради, як захиститись від холери

Фото: Freepik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-