«Реальний масштаб корупції в Україні відрізняється від хайпу навколо цієї теми». Центр презентував нове дослідження

«Реальний масштаб корупції в Україні відрізняється від хайпу навколо цієї теми». Центр презентував нове дослідження

Укрінформ
16 квітня у медіацентрі «Україна» відбулась презентація та обговорення дослідження Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки на тему «Виявлення та аналіз російських інформаційних загроз на тему корупції в українському просторі». 

Дослідження проводилось спільно з аналітичною командою компанії Osavul, його можна почитати тут.

Експерт Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максим Майоров заявив під час презентації, що однією з головних цілей дослідження було показати реальний масштаб корупції в Україні на тлі пропагандистського хайпу:

«Корупція руйнує демократію та вільне суспільство. Першою чергою вона процвітає в недемократичних країнах: таких як наш ворог Росія. Для Росії корупція є інструментом геополітики – через корумпування еліт країн, на які здійснюється вплив Москви. І водночас Росія хайпує на темі корупції, розуміючи, наскільки ця тема чутлива для українського суспільства.

Суть дослідження, яке провів Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спільно з аналітичною командою компанії Osavul, полягала у тому, щоб зрозуміти, чи дійсно російська пропаганда використовує тему корупції. 

Може скластися враження, ніби ми перебираємо на себе роль «адвоката диявола». Люди критикують корупцію – це справедливо і заслужено – і тут виходить дослідження, в якому значна частина «засудження» корупції визнана необґрунтованою. Це може дратувати та бентежити, але насправді наша мета – підвищити стійкість України. Треба показати реальний масштаб корупції на тлі пропагандистського хайпу навколо корупції».

Аналітик Osavul Федір Кудрін розповів про методологію дослідження:

«Перш за все, за допомогою ключових слів, повʼязаних із корупцією, ми сформували загальний масив повідомлень, які писалися в українському інфопросторі за півроку (йдеться про другу половину 2023 року, – ред.), а потім наша система за допомогою штучного інтелекту розбила цей масив на певні історії, обʼєднані однією темою. З них ми виділили 86 загрозливих – це інциденти, в яких брали участь джерела, напряму повʼязані з Росією, та інциденти, які мали очевидний деструктивний вплив. Ми виділили основні наративи та тактики, за допомогою яких вони просуваються.

Основні тактики – використання джерел, що видають себе за українські; поширення фейків про випадки корупції в Україні; культивування теорій змови; маніпуляції. Ключові наративи – Зеленський повʼязаний із корупцією, Україна – тотально корумпована тощо».

Директорка департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики України Ганна Красноступ додала, що держава продовжує боротися з корупцією, попри всі операції російської пропаганди: 

«За останніми дослідженнями громадської думки, найбільшою проблемою після війни та існування РФ є корупція. Ворог знає про це і саме з цим повʼязані також їх ІПСО – перекручуються будь-які здобутки наших антикорупційних органів, стверджується, що у нас шалена корупція. Але у нас є велика кількість експертів, яка досліджує ці ІПСО, методологію та інструменти ворога. Завдяки цьому ми можемо ефективніше втілювати нашу державну інформаційну політику.

Попри всі фейки, які поширює РФ, антикорупційна реформа – незворотна. У нашої молоді нульова толерантність до корупції, ми проводимо просвітницькі заходи, говоримо про виявлені факти корупції та не будемо зупинятися».

Керівник відділу координації державної інформаційної політики із запобігання корупції НАЗК Павло Бульдович пояснив, чому Росія так активно експлуатує саме тему корупції в Україні:

«Живильною основою для поширення дезінформаційних наративів традиційно є найбільш гострі точки суспільного розколу, точки напругу, найбільш вкорінені глибокі проблеми, які збурюють суспільство і розʼєднують його. Тому корупція є ідеальною темою для дезінформації. У сприйнятті українців корупція – це не лише правопорушення, це – і про низьку управлінську якість, і про відчуженість держави і суспільства, про поділ на чужих і своїх у межах однієї спільноти.

У логіці пропаганди, якщо корупція турбує українців більше за війну, то її носії – державна влада, публічні посадовці – страшніші за ворога. Отже, треба направити суспільну енергію не проти ворога, а проти власної держави».

Дослідження Центру «Аналіз російських інформаційних загроз на тему корупції в українському медіапросторі» також можна почитати тут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-