Наразі є дані про 1700 верифікованих українських цивільних заручників - Лубінець

Наразі є дані про 1700 верифікованих українських цивільних заручників - Лубінець

Укрінформ
В України наразі є дані про 1700 осіб, які були верифіковані, у тому числі Міжнародним комітетом Червоного Хреста, як цивільні заручники РФ.

Про це під час дискусії "Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства для їхнього звільнення" сказав український омбудсмен Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

"Щодо верифікації – я не одноразово бачив цифру у 1700 осіб, які верифіковані і яких незаконно затримала країна-агресор, саме цивільних громадян України. Ці дані ми отримали після верифікації МКЧХ та, зокрема, за свідченнями звільнених з полону, у тому числі (колишніх – ред.) військовополонених", – зазначив омбудсмен.

Він запевнив, що питання повернення цивільних українців додому постійно перебуває у фокусі їхньої роботи.

Читайте також: Лубінець: Росія не звільняє цивільних, бо вони можуть бути свідками звірств на ТОТ

Лубінець додав, що українська влада не може самостійно створити механізм повернення цивільних громадян України. "Але ми можемо це зробити всі разом. Ми маємо створити механізм тиску, у першу чергу міжнародного, на РФ, щоб, по-перше, перестали незаконно затримуватися цивільні громадяни на ТОТ і паралельно – розпочався процес повернення цивільних", – поінформував уповноважений із прав людини.

Омбудсмен закцентував увагу на питанні надання доступу представникам міжнародних організацій, насамперед – представникам МКЧХ, до місць тримання цивільних заручників.

Читайте також: У реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин є дані про понад 37 000 осіб - Лубінець

"Також ми працюємо над тим, щоб був відкритий коридор для гуманітарної евакуації цивільного населення з ТОТ на територію, яку контролює український уряд", - сказав він.

Як повідомлялося, станом на грудень 2023 року, за даними Лубінця, у полоні РФ загалом перебували 28 тис. цивільних громадян України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-