Експерт порівняв анонімні Телеграм-канали з шулером, який грає крапленими картами

Експерт порівняв анонімні Телеграм-канали з шулером, який грає крапленими картами

Відео
Укрінформ
Популярний месенджер Телеграм діє не за загальноприйнятими європейськими правилами, має російське походження та є небезпечним для комунікації українців.

Таку думку в черговому випуску проєкту «Самохвалов запитує» висловив керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей.

За його словами, Телеграм насамперед є «абсолютним злом» з точки зору кібербезпеки. «Телеграм – це однозначно російська платформа з незрозумілими фінансуванням і форматами шифрування, непрозорими системами безпеки, серверами на території Росії. Ворог однозначно може мати доступ до всіх цих даних. І ні в кого з фахівців немає ніяких сумнівів, що використання Телеграму як способу взаємної комунікації є небезпечним. З точки зору кіберскладової – це абсолютне зло», – вважає Соловей.

Водночас він пояснив, чому Телеграмом користуються українські державні органи влади та посадові особи. «Коли починалося повномасштабне вторгнення, і ми масово пішли державою в Телеграм, нам європейці казали: навіщо, це ж російська платформа. Тоді наша мотивація була проста – це територія ворога, туди йдуть наші громадяни, і ми також там маємо бути присутні. Зараз настав інший етап, ми відвоювали велику частину інтернет-простору. Але наші й російські ресурси є неспівставні», – зазначив керівник Центру інформбезпеки.

Читайте також: Деякі Телеграм-канали в Україні вже заблокували, у СБУ кажуть - будуть ще

При цьому методи, якими працюють анонімні Телеграм-канали і Україні, він порівняв із шулером, який грає крапленими картами. «Ми бачимо, як вкидаються великі кошти в купівлю патріотичних каналів, де люди виступають у вишиванках і щирою українською мовою, ці канали анонімні. І це нагадує гру в покер із шулером крапленими картами. І в цій грі нам треба або перекинути стіл і перестати грати в цю гру, або бути готовими, що шулер нас переможе», – сказав Соловей.

За його словами, анонімність Телеграм-каналів породжує безвідповідальність і вседозволеність, але з боку України є спроби врегулювати цю ситуацію з адміністрацією соцмережі. «Зараз тривають дискусії, що перед тим, як вдаватися до кроків про заборону – спробувати вийти з Телеграмом на якийсь рівень відносин – хоча б на такий, який існує з іншими соцмережами. Хочеться вийти на Телеграм, щоб вони також дотримувалися правил гри. І це не наші українські, а загальноприйняті європейські правила гри», – наголосив Соловей.

Як повідомляв Укрінформ, експерти вважають, що Телеграм є основним каналом постачання роспропаганди в Україну.

Раніше Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснив, чому в Україні потрібна регуляція соціальних медіа та онлайн-платформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-