Один день бойових дій в Україні дорівнює місяцю розмінування - експерт

Один день бойових дій в Україні дорівнює місяцю розмінування - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Один день бойових дій в Україні дорівнює одному місяцю розмінування.

Про це голова The HALO Trust (неурядова благодійна організація, яка проводить гуманітарне розмінування) Джеймс Коуен сказав в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі після дискусії «Відбудова міст і відновлення сільського господарства України в умовах війни та миру».

«Загальне правило: один день бойових дій дорівнює одному місяцю розмінування. А оскільки війна ще не закінчилася, ми не можемо сказати, скільки часу знадобиться для очищення територій. Це буде багато часу: роки, можливо, десятиліття. Але можна прискорити цей процес шляхом механізації. У цьому процесі ми хочемо використовувати багато механічних установок, щоб мати можливість розміновувати території не лише за допомогою людей-саперів, а й за допомогою техніки. По-друге, ми хочемо провести дійсно ретельні розвідувальні роботи, обстеження, бо зазвичай лише близько 10% землі, щодо якої є підозра замінування, насправді є замінованою. Тож якісні розвідувальні заходи можуть не лише заощадити багато грошей, а й багато часу», - сказав Коуен.

Він додав, що The HALO Trust почав свою діяльність в Україні у 2015 році з розмінування територій у Донецькій та Луганській областях.

«Зараз у нас 1 100 співробітників. Ми переважно зосереджені навколо Києва, який вже майже повністю очистили, і аж до Харкова, на південь - до Миколаєва та Херсона. І саме в цих районах зосереджена основна маса мін, які ми зараз знешкоджуємо. А після цих замінованих територій хочемо повернутися на схід, там де починали, біля Краматорська. Ми хотіли б допомогти розміновувати всю вільну Україну. І ми хотіли б, як тільки Росію виженуть з окупованої території України, очистити всю країну», - сказав він.

Коуен зазначив, що The HALO Trust існує з 1988 року, «це найстаріша та найбільша благодійна організація, що займається розмінуванням. Тож у нас багато досвіду у розробці нових технологій. Наприклад, ми розробляли технологію використання дронів в Анголі, з георадарами та тепловізорами, щоб мати змогу застосувати цей набутий в Африці досвід в Україні».

Читайте також: Умєров зустрівся у Києві з новим міністром оборони Литви - говорили про розмінування землі

З початку повномасштабного вторгнення групи нетехнічного обстеження The HALO Trust виявили 546 небезпечних районів площею майже 206 млн м². Станом на 10 квітня 2024 року було виявлено 490 мінних полів загальною площею понад 16,5 млн м² та 56 небезпечних ділянок районів ведення бойових дій загальною площею понад 4 млн м².

Як повідомляв Укрінформ, за даними міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, станом на початок квітня вибухонебезпечними предметами забруднені близько 25% території України. Найщільніше замінованими залишаються звільнені від загарбників регіони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-