Бучанська різанина та інші злочини росіян на ТОТ мають розглядатися у МКС як геноцид - Костін

Бучанська різанина та інші злочини росіян на ТОТ мають розглядатися у МКС як геноцид - Костін

Укрінформ
Російські злочини на тимчасово окупованих українських територіях, включно із масовими вбивствами у Бучі, свідчать про модель геноцидної поведінки, яка має розглядатися як в Україні, так і у Міжнародному кримінальному суді.

Про це в інтерв’ю агенції Reuters заявив генпрокурор Андрій Костін, передає Укрінформ.

Генпрокуратура зафіксувала понад 125 тисяч передбачуваних військових злочинів російських військових на території України, тисячі з них – у Бучі. Українська прокуратура наразі засудила 25 росіян за військові злочини у Київській області, сказав Костін.

«Ми переконані, що це не поодинокі випадки, і, з нашої точки зору, багато з них мають ознаки геноциду», – заявив генпрокурор.

Читайте також: У Бучі після деокупації знайшли 422 вбитих цивільних - поліція

Він зауважив, що розслідування посилили міжнародну справу про геноцид, а ордери на арешт в Міжнародному кримінальному суді (МКС) вже підтверджують військові злочини та більш поширені злочини проти людяності.

За, його словами, двоє чоловіків були засуджені українськими судами за підбурювання до геноциду, ще один – за поширення антиукраїнської пропаганди, зокрема закликів до втоплення українських дітей, однак не за загальний план російського керівництва із вчинення геноциду в Україні, яке розслідує генпрокуратура.

Костін у кулуарах конференції із питань правосуддя у Гаазі розповів, що як на звільнених, так і на тимчасово окупованих територіях «ми бачимо елементи геноциду в багатьох скоєних злочинах, і розглядаємо їх як модель поведінки Росії».

«Ми маємо однотипні злочини, ті ж самі катівні, ті ж самі вбивства, катування, сексуальне насильство, жорстоке поводження, примусове незаконне утримання, примусова депортація, мародерство… І усі ці злочини були скоєні різними військовими частинами і протягом усього цього періоду часу», – підкреслив генпрокурор.

За його словами, наразі є більш широка сукупність доказів, які підтверджують звинувачення у геноциді, що мають бути передані до військового та політичного керівництва РФ та винні у них бути притягнуті до відповідальності як в Україні, так і в Гаазі. Він запевнив, що такі кроки застосовуватимуться до кожного виявленого злочину.

Читайте також: Масові вбивства у Бучі стали жахливим символом агресивної війни Росії - єврокомісар

Костін підкреслив, що злочини повторювались і після Бучі, навіть після широкого висвітлення цих подій ЗМІ, що унеможливило подальші заяви російського керівництва про те, що вони не знали про їхнє продовження.

«Ми працюємо над створенням великої справи про геноцид заради жертв і тих, хто вижив. Для українців було б дуже важливо побачити вирок про геноцид у міжнародних судах, але це вимагає тривалої підготовчої роботи і дуже ґрунтовного розслідування», – заявив генпрокурор.

Як повідомлялась, у понеділок Служба безпеки України оголосила нову підозру російській пропагандистці Маргариті Симоньян за заклики до геноциду українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-