В Україні пройшли сертифікацію 33 оператори протимінної діяльності

В Україні пройшли сертифікацію 33 оператори протимінної діяльності

Укрінформ
В Україні сертифіковано 33 оператори протимінної діяльності та збільшується кількість розробок засобів розмінування.

Як передає Укрінформ, про це перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко повідомила у Фейсбуці.

"Зросла кількість операторів протимінної діяльності. Нині сертифікацію пройшли вже 33 оператори. На черзі — ще понад 50.

Чим більше у нас буде операторів, тим більшою буде конкуренція на ринку. А це знижуватиме ціну розмінування та сподіваємось, підвищуватиме якість", - повідомила Свириденко.

Вона зауважила, що це також важливо у контексті запуску ринку гуманітарного розмінування.

"Через Prozorro оголошуватимуться торги на проведення розмінування. Фермер вноситиме 20% вартості, решту 80% — держава. Переможе оператор, який запропонує найнижчу ціну і при цьому відповідатиме вимогам. Ця програма запрацює вже у квітні. Наразі фіналізуємо методологію щодо визначення вартості робіт з гуманітарного розмінування", - наголосила Свириденко.

Вона повідомила, що зростає кількість не лише операторів протимінної діяльності, але й розробок.

Читайте також: В Україні створили Національну асоціацію з гуманітарного розмінування

Efarm Pro та ТОВ "Завод Кобзаренка", які є учасниками буткемпу з інновацій, презентували «Народний розміновувач». Він вже пройшов перші успішні випробування на військовому полігоні. Зараз машина проходить сертифікацію. Система передбачає автоматичну роботу на великих площах з точністю до 2 см по заданому маршруту. Прототип розробили на основі українського трактора Т-156. Але повністю його модернізували. Керувати машиною можна віддалено. Тож це ще один крок до безпеки як наших людей, так і наших земель.

Як повідомлялось, за підсумками 2023 року піротехнічними підрозділами ДСНС, ДССТ та неурядових операторів було обстежено 275 тис. га земель сільгосппризначення. Понад 200 тис. га – повернуто в господарську експлуатацію.

Кабінет Міністрів України підтримав запропонований Мінекономіки експериментальний проєкт з обов’язкової сертифікації механізованих засобів розмінування та пов’язаних з ними компонентів і обладнання.

Фото: Мінреінтеграції 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-