Українська антарктична експедиція прибула на станцію «Академік Вернадський»

Українська антарктична експедиція прибула на станцію «Академік Вернадський»

Фото
Укрінформ
Дослідницький криголам "Ноосфера" із командою 29-ї Української антарктичної експедиції на борту прибув до станції "Академік Вернадський".

Як передає Укрінформ, про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

“У ніч на 21 березня (за українським часом) судно “Ноосфера” доставило до станції 29-ту Українську антарктичну експедицію, яка має замінити колег з 28-ї УАЕ. На “Академіку Вернадському” почалася перезмінка річних експедицій”, - ідеться у повідомленні.

Найближчими днями триватиме розвантаження криголама. Полярники мають переправити на берег 50 тонн вантажів та 140 кубометрів пального, необхідних для наступного року зимівлі. 

Оскільки через рельєф дна “Ноосфера” не може підійти до причалів станції, усе це перевозитимуть моторними човнами від протоки Пенола, де зупинилося судно, до острова Галіндез, де розташована станція “Академік Вернадський”.

Читайте також: Станція «Академік Вернадський» долучиться до міжнародної мережі полярних досліджень

Також вчені й фахівці 28-ї УАЕ передаватимуть справи команді 29-ї експедиції.

“Доки “Ноосфера” йшла з Чилі до станції, учасники сезонного загону вже почали проведення запланованих досліджень з біології, геології та геофізики. Зокрема були відібрані перші зразки фітопланктону для міжнародного проєкту з вивчення можливого поширення силіконів в Антарктиці”, - поінформували в НАНЦ.

Робота сезонної експедиції триватиме під час перезмінки річних УАЕ, а також коли судно йтиме назад до Чилі.

Читайте також: Біля станції «Академік Вернадський» з’явилися перші цього року пінгвінята

“Ноосфера” з 29-ю УАЕ на борту вирушила з порту Пунта-Аренас до Антарктики 15 березня. Крижаного континенту судно дісталося менше ніж за тиждень. 

Як повідомляв Укрінформ, український антарктичний журнал офіційно включили у міжнародну бібліографічну і реферативну базу даних Scopus.

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-