Доповідь ООН докладно передає атмосферу страху, яку створила Росія на окупованих територіях

Доповідь ООН докладно передає атмосферу страху, яку створила Росія на окупованих територіях

Укрінформ
Росія створила всепроникну атмосферу страху на тимчасово окупованих територіях України, намагаючись закріпити свій контроль шляхом кричущих порушень міжнародного гуманітарного права і прав людини.

Про це йдеться в новій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, оприлюдненій у середу.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ООН, на основі більш як 2300 свідчень доповідь детально описує кроки окупаційної влади з нав’язування російської мови, громадянства, законодавства, судової системи та освітніх програм та придушення проявів української культури й ідентичності.

«Дії Російської Федерації… залишили людей в ізоляції, що матиме глибокі та довготривалі наслідки для українського суспільства загалом», – заявив Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

Згідно з доповіддю, російські збройні сили, діючи в умовах «загальної безкарності», здійснювали широкомасштабні порушення, включаючи свавільні затримання, які часто супроводжувалися тортурами й жорстоким поводженням, а іноді закінчувалися насильницькими зникненнями.

Документ звертає увагу на придушення мирних протестів та свободи вираження поглядів, а також обмеження для пересування мешканців. Будинки й підприємства грабувалися, а український інтернет і комунікаційні мережі відімкнено, що «призвело до розриву зв’язків з незалежними джерелами новин та ізоляції населення».

«Людей заохочували доносити одне на одного, змушуючи їх боятися навіть власних друзів і сусідів», – зазначають автори доповіді.

Читайте також: ООН: Порушення Росією прав людини на ТОТ мають довгострокові наслідки для України

Згідно з документом, найбільше постраждали діти: у багатьох школах українські навчальні програми замінено на російські, а в підручниках з'явилися пасажі, що виправдовують збройний напад на Україну.

Крім того, дітей втягували до груп, «щоб прищепити їм російський патріотизм».

Мешканців окупованих районів примушували отримувати російські паспорти, а тих, хто відмовлявся, обмежували в пересуванні, працевлаштуванні, доступі до медичних послуг.

У доповіді також докладно описана ситуація на територіях, визволених українськими військами наприкінці 2022 року, зокрема в Миколаївській, та частинах Харківської та Херсонської областей.

Тюрк повторив свій заклик до Росії негайно припинити збройний напад на Україну й відійти до міжнародно визнаних кордонів згідно з відповідними резолюціями Генеральної Асамблеї ООН та міжнародним правом.

Як повідомляв Укрінформ, минулої п'ятниці незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні задокументувала нові докази того, що російська влада та її війська вчинили воєнні злочини та порушили міжнародне та гуманітарне право на тимчасово окупованих українських територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-