ВР ухвалила за основу законопроєкт щодо реформи фінансування вищої освіти

ВР ухвалила за основу законопроєкт щодо реформи фінансування вищої освіти

Укрінформ
ВР ухвалила в першому читанні проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам».

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

За словами депутата, проєкт №10399 підтриманий 236 голосами.

Метою законопроєкту є реформування системи фінансування здобуття вищої освіти на основі диверсифікації способів фінансового забезпечення навчання здобувачів, підвищення ефективності використання державних коштів в частині фінансування державного замовлення, адресності державної цільової підтримки, вдосконалення механізму формування та розподілу держзамовлення.

Читайте також: 100-відсоткове фінансування державою навчання студентів частково залишиться

Документом передбачено внесення змін до Закону «Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів» щодо особливостей та строків складання середньострокового прогнозу потреби ринку праці, формування державного замовлення.

Законопроєктом регламентуються категорії осіб, які можуть повторно здобути вищу освіту коштом державного (місцевого) бюджету.

Також передбачено внесення змін до статті 64 Закону «Про вищу освіту» щодо працевлаштування осіб, які здобувають або здобули вищу освіту, додано статтю 641, якою передбачені умови забезпечення працевлаштування таких осіб, в тому числі щодо зобов’язань здобувача вищої освіти укласти договір про працевлаштування у разі надходження відповідної пропозиції від роботодавця.

Читайте також: У Міносвіти оприлюднили стратегічний план до 2027 року

Крім того, визначено функції територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, в частині реалізації механізму працевлаштування осіб, що здобувають вищу освіти за рахунок державного замовлення.

Водночас пропонується унормувати перехід з моделі фінансування закладів вищої освіти на фінансування здобуття вищої освіти, зокрема через визначення розширеного переліку способів фінансування за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, коштів місцевих бюджетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-