Укрінформу виповнилося 106 років

Укрінформу виповнилося 106 років

Укрінформ
106 років тому, 16 березня 1918-го, було засноване Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».

Історичний попередник нинішнього Укрінформу - Українське телеграфне агентство - почало діяти за часів Української революції 1917-1921 років. У спеціальній циркулярній телеграмі Центрального виконавчого комітету Рад України йшлося: «Почало функціонувати Українське телеграфне агентство - УкТА. Головне його відділення тимчасово знаходиться у місті Катеринославі, в будинку колишнього губернського управління, кімната 2-а».

Після утворення Української Держави на чолі з гетьманом Скоропадським у Києві запрацювало Українське телеграфне агентство (УТА). З травня по листопад 1918 року його очолював Дмитро Донцов, який одночасно керував і Бюро преси. Свої повідомлення УТА друкувало у кількох виданнях - Бюлетені Українського телеграфного агентства та Телеграмах Українського телеграфного агентства.

Відтоді агентство змінило чимало назв: УТА, БУП, УКРРОСТА, РАТАУ - і це ще далеко не повний перелік.

Серед фундаторів інформаційної справи в Україні - перших укрінформівців було чимало відомих громадських діячів і представників культури, зокрема Рудольф Гальперін, Павло Тичина, Юрій Олеша, Іван Ле, Сергій Пилипенко, Володимир Нарбут, багато інших письменників, політиків.

Не оминули агентство сталінські репресії - у ГУЛАГу загинули перші керівники РАТАУ Володимир Нарбут та Іван Лакиза, десятки інших працівників.

Читайте також: Укрінформ оновлює редакційні стандарти

Під назвою РАТАУ агентство проіснувало майже 70 років. Після проголошення Незалежності України інформагентство дістало теперішню назву «Укрінформ» і набуло статусу національного.

Сьогодні Укрінформ є провідним інформаційним агентством України, яке співпрацює з багатьма зарубіжними інформаційними інституціями, є членом Європейського альянсу пресагентств.

Вже більш як 10 років укрінформівці не лише висвітлюють російсько-українську війну, даючи репортажі з лінії фронту, а й безпосередньо, зі зброєю в руках боронять нашу землю. На сьогодні 12 наших хлопців і дівчат служать у війську.

І попри війну агентство на сьогодні має найбільшу регіональну і закордонну кормережу. Наші кореспонденти працюють майже у всіх регіонах України та в 11 країнах: США, Канаді, Німеччині, Австрії, Бельгії, Нідерландах, Франції, Польщі, Латвії, Туреччині, Китаї.

На стрічці Укрінформу виходять понад 300 новин за добу, ексклюзивні коментарі та інтерв'ю, фоторепортажі, інфографіка, даючи читачам повну та об'єктивну картину подій.

Новини виходять українською, англійською, німецькою, іспанською, французькою, японською та польською мовами.

Агентство випускає десятки професійних інформаційних продуктів: стрічки, інформаційні пакети та вісники. Серед передплатників та партнерів Укрінформу - електронні та друковані ЗМІ, теле- і радіокомпанії України, медіа зарубіжних країн, владні та бізнес структури, посольства і консульства, підприємства, банки.

Укрінформ має професійну фотослужбу та найбільший в Україні історичний фотоархів, що налічує понад 500 тисяч знімків. Наші регіональні та закордонні фотокореспонденти щодня поповнюють колекцію десятками нових фоторепортажів з важливих подій сьогодення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-