Українська антарктична експедиція вирушила на станцію «Академік Вернадський»

Українська антарктична експедиція вирушила на станцію «Академік Вернадський»

Фото
Укрінформ
На станцію «Академік Вернадський» вирушила 29-та Українська антарктична експедиція.

Про це повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки України, передає Укрінформ.

«На станцію «Академік Вернадський» вирушила 29-та УАЕ. Її від'їзд відбувся сьогодні, 11 березня 2024 року, з Києва», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ця команда має змінити на станції «Академік Вернадський» зимівників із 28-ї УАЕ, які відпрацювали там майже рік. У МОН зауважили, що на нову експедицію чекає тривалий шлях: автобусом — до Польщі, літаками — до Чилі, а з порту Пунта-Аренас нашим криголамом «Ноосфера» — до Антарктики.

«Це вже третя ротація зимівників, яку ми проводимо за час повномасштабної війни. Знаходити професіоналів для річних експедицій дедалі складніше, адже багато полярників чи ідеальних кандидатів — на фронті. Уже маємо кілька випадків, коли під час добору потенційні зимівники ставали військовослужбовцями. Але попри всі складнощі ми не можемо зупинити антарктичну програму. Не маємо такого права ні перед минулими поколіннями, які вклали дуже багато сил і коштів, щоб Україна стала антарктичною державою, ні перед нинішнім, для якого Антарктика — це вікно в світ глобальної науки, ні тим паче перед майбутніми, адже наша присутність на крижаному континенті має надзвичайні перспективи», — зазначив директор НАНЦ Євген Дикий.

У Міністерстві освіти і науки України повідомили, що у складі 29-ї УАЕ — 14 учасників і учасниць, які були відібрані на відкритому конкурсі. Серед них 9 учених (по 3 біологи, метеорологи та геофізики) та 5 представників команди життєзабезпечення (лікар, кухар, сисадмін, системний механік, дизеліст-електрик).

Крім того, уперше за останні 27 років в експедиції працюватиме 4 жінки (раніше стільки полярниць було лише у другій УАЕ 1997-1998 років). Примітно, що одна з учасниць, геофізикиня Анна Соіна, вирушила вже в другу свою зимівлю (раніше вона була в 25-й УАЕ 2020-2021).

Українська антарктична експедиція вирушила на станцію «Академік Вернадський» / Фото: mon.gov.ua

У першу для них експедицію їдуть біологиня Тетяна Баглай, метеорологиня Валентина Гарбарчук, лікарка Іванна Котурбаш.

У команді — більшість новачків (десятеро). Ними керуватиме ними один із найдосвідченіших полярників України, геофізик Юрій Отруба. Для нього це буде восьма зимівля.

У МОН поінформували, що упродовж року 29-та УАЕ виконуватиме дослідження за трьома основними напрямами – біологія, геофізика, метеорологія, а також забезпечуватиме роботу станції «Академік Вернадський».

Читайте також: Україна отримала доступ до дослідницької інфраструктури в Арктиці й Антарктиці

Як повідомляв Укрінформ, команду 28-ї української антарктичної експедиції очолив один з найдосвідченіших українських полярників, геофізик Богдан Гаврилюк. Він був керівником 26-ї експедиції, яка після успішного виконання всіх завдань повернулася в Україну вже після початку повномасштабної війни навесні 2022 року. Прибувши додому, Гаврилюк одразу став на захист України, вступивши до лав Державної прикордонної служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-