У Києві презентували посібник-інструкцію для військових «Дороговказ пораненого»

У Києві презентували посібник-інструкцію для військових «Дороговказ пораненого»

Укрінформ
Посібник “Дороговказ пораненого” містить покрокову інструкцію для травмованих військовослужбовців та важливу інформацію, що необхідно врахувати пораненому на кожному з етапів: евакуація, стабілізація, госпіталізація, лікування, щоб не втратити кінцівку.

Про це на презентації в Укрінформі сказав президент Міжнародного благодійного фонду “Здоров'я українського народу” Сергій Сошинський.

“Поранених з кінцівками – понад 74% від загальної кількості, і, на жаль, величезна кількість таких травм призводить до ампутації. Зокрема, через те, що багато військовослужбовців, які отримали поранення, потрапляють у ситуації, коли вони не знають, що робити для того, щоб зберегти кінцівку”.

Сошинський зауважив, що мета "Дороговказу" - уникнути ситуацій, котрі призводять до ампутацій у великої кількості поранених, заощадити ресурси та допомогти постраждалим повернутись до нормального життя з потужною підтримкою з боку українського суспільства. У посібнику є алгоритм, як діяти після поранення, куди звертатися.

В Укрінформі презентували посібник “Дороговказ пораненого” / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

“Дороговказ пораненого” буде передано у 210 військових частин, з якими співпрацює нацпрограма “Врятуй кінцівку”. Сошинський зауважив, що в рамках цієї програми 1200 ветеранів ділились своїм досвідом.

Президент Ради захисту прав безпеки пацієнтів Віктор Сердюк вважає, що має існувати так званий диспетчер, який відслідковуватиме маршрут пораненого а також оперативно надавати консультації. Крім того Сердюк наголосив, що держава має повернути обов'язкове медичне страхування військових, яке чомусь скасували 8 років тому.

Читайте також: Замість вправ «із запахом нафталіну» – поради від українського ветерана

Ветеран ЗСУ, один з авторів “Дороговказу пораненого” Дмитро Суходольський зауважив, що раніше виданий посібник від Міноборони є “суховатим”, там є вижимки, що робити, є посилання на закони, і якщо в них заглибитись, то можна розгубитись. Хотілось би мати більш зрозуміліший дороговказ і тому вирішили створити цей.

На пресконференції повідомили, що передбачено надання доступу суспільству до “Дороговказу пораненого”, шляхом публікації його текстової версії на сайті, а також у спеціальному Телеграм-каналі “Дороговказ пораненого”.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2023 року на сайті Міністерства оборони України запрацював розділ, який містить інформацію про алгоритми дій пораненого та відповіді на всі питання, які виникають під час лікування, проходження ВЛК, отримання виплат тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-