Помер дисидент Степан Хмара

Помер дисидент Степан Хмара

Укрінформ
Борець за незалежність, дисидент, співавтор Конституції України Степан Хмара помер у віці 86 років.

Про це у Фейсбуці повідомила його дружина Роксолана Хмара, передає Укрінформ.

«Не хочу у це повірити. Не хочу це писати. Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Все», – написала вона.

Минулого тижня сам Хмара повідомляв, що перебуває в лікарні та проходить інтенсивне лікування.

У своєму дописі в середу його дружина зазначила: «Ми всі робили все, що могли і навіть більше. Ми так хотіли, щоб він був з нами, коли проголосять нашу Перемогу!».

«Він так любив Україну і українців. Він рвав свою душу і серце за неї», – додала жінка.

Як повідомлялося, Степан Хмара – український політик, колишній політв'язень радянських концтаборів, народний депутат I, II та IV скликань. Здобув звання Героя України.

Народився Хмара 12 жовтня 1937 року у Львівській області. Навчався на стоматологічному факультеті Львівського медичного інституту. Брав участь у дисидентському русі, поширював самвидав, для якого активно шукав заборонену літературу.

У 1980 році Хмару засудили до семи років ув'язнення в таборах суворого режиму та п'яти років заслання за «українську націоналістичну діяльність». Покарання він відбував на Уралі. Відсидів понад 300 діб у карцері.

Вийшовши на свободу, повернувся в Україну. Став одним із керівників Української гельсінської спілки (пізніше – Республіканська партія).

У жовтні 1990 року підтримав «Студентську революцію на граніті». Разом із кількома своїми соратниками оголосив голодування на знак підтримки студентів.

У листопаді того ж року Хмара вийшов на одиночний пікет на знак протесту проти військового параду. Там проти нього влаштували провокацію й арештували за звинуваченням у нападі на співробітника правоохоронних органів. Вийшов на свободу лише у квітні 1991-го.

Хмара вів боротьбу, зокрема, за безневинно засуджених українців та політичних в'язнів. У 2004 році брав активну участь у Помаранчевій революції.

Фото: Степан Хмара / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-