Україна 10 років бореться не тільки за свою свободу, а за цінності вільного світу - Сирський

Україна 10 років бореться не тільки за свою свободу, а за цінності вільного світу - Сирський

Укрінформ
Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський наголосив, що Україна вже десять років бореться не лише за свою свободу, але й за мир і спокій для всього вільного світу.

Як передає Укрінформ, про це Сирський написав у Фейсбуці з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні.

"10 років тому Росія почала війну проти України. Цього дня ми також вшановуємо тих, хто загинув під час Революції Гідності. 10 років тому російські загарбники розпочали підступну, повзучу і гібридну анексію Криму. В цей день хочу нагадати, що перший військовослужбовець загинув за Україну внаслідок російської агресії саме у Криму. Це прапорщик Сергій Кокурін, який загинув у перестрілці проти російських загарбників 18 березня 2014 року, під час штурму росіянами фотограмметричного центру Збройних Сил України у Сімферополі", - зазначив Сирський.

Читайте також: Десяті роковини розстрілів на Майдані: протистояння у фото

За його словами, перші люди рушили до лав добровольчих батальйонів та Збройних Сил України, щоби захистити Батьківщину.

"Добре пам’ятаю той час, адже з 2014 року на війні, і досі пліч-о-пліч з побратимами докладаємо всіх зусиль для перемоги України", - підкреслив головнокомандувач.

За його словами, це війна не лише за Незалежність України та визволення від російських загарбників. Це війна за свободу і цінності вільного світу, за цивілізаційний вибір.

"Не ми почали цю війну – це неспровоковане та злочинне російське вторгнення. Але нам цю війну треба завершити звільненням всіх наших земель. І наших людей", - наголосив Сирський.

Він зазначив, що керуючись принципами кровожерливої та людоненависницької нацистської ідеології "Руського міра" диктатор Володимир Путін розв’язав у центрі Європи наймасштабнішу війну з часу Другої світової.

"Імперія зла та її маріонетки мріяли за три дні завоювати Україну та захопити нашу столицю Київ. Натомість вони не врахували єдності та стійкості українського народу. Окупанти обламали свої зуби об незламних титанів - захисників та захисниць Незалежності України. Завдяки мужності і стійкості наших воїнів, завдяки своєчасній і потужній міжнародній підтримці країн-партнерів, за що ми їм щиро і безмежно вдячні, Україна тримає оборону і завдає втрат російським загарбникам. Вже десять років Україна бореться не лише за свою свободу, а за мир і спокій для всього Вільного світу!", - наголосив Сирський.

Він згадав полеглих побратимів і подякував кожному українцю, який стоїть в обороні Батьківщини, "кожному побратиму і посестрі з якими десять років тримаємо незламні лави переможців".

Читайте також: Україна вже 10 років протидіє агресії РФ і закликає світ продовжити підтримку

"Вірю і знаю, ми звільнимо окуповані українські землі! Вірю, що українських прапор замайорить над українським Сімферополем та Севастополем, Донецьком та Луганськом і над кожним назавжди звільненим українським містом!", - підсумував Сирський.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський з дружиною Оленою вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні. Вони поставили лампадки біля Стели пам’яті на алеї Героїв Небесної Сотні в Києві.

У церемонії вшанування пам’яті також взяли участь представники дипломатичних установ.

День Героїв Небесної Сотні щороку відзначається в Україні 20 лютого згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року.

Саме з 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної Сотні.

105 Героям Небесної Сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-