Справи Майдану: вбивства Нігояна, Жизневського й Сеника досі не розкриті

Справи Майдану: вбивства Нігояна, Жизневського й Сеника досі не розкриті

Укрінформ
Частина вбивств, які були скоєні на Майдані 18 лютого 2014 року, досі не розкрита.

Про це повідомив начальник Департаменту у «справах Майдану» Офісу генпрокурора Олексій Донський під час медіамарафону «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості», який відбувся у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Багато білих плям і чимало нерозкритих убивств залишилося по 18 лютого», - сказав він.

Донський нагадав, що у 2023 році слідство повідомило про підозру у причетності до трьох убивств на Майдані 18 лютого командиру і заступнику начальника штабу львівського спецпідрозділу «Беркут», які зараз перебувають під вартою.

Читайте також: Події 20 лютого 2014 року не були повстанням з юридичної точки зору - прокурор

Крім того, нерозкритими залишаються вбивства на Майдані 22 січня Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника.

Водночас повністю розкрите вбивство першого мітингувальника Юрія Вербицького. Є вирок суду першої інстанції щодо виконавців і організаторів цього злочину, повідомив начальник департаменту.

Як повідомлялося, 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної сотні.

Його встановлено згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні».

Саме в ці дні під час Революції гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піка. Із 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників.

Читайте також: Сівковичу висунули чергову підозру - за організацію побиття студентів на Майдані

У березні 2023 року слідчі Державного бюро розслідувань висунули обвинувачення колишньому командиру львівського підрозділу батальйону міліції особливого призначення «Беркут» Ростиславу Пацеляку. Йому повідомили про підозру у перевищенні службових повноважень, вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше учасників акцій протесту.

18 жовтня 2023 року Святошинський райсуд Києва оголосив вирок 5 ексбійцям спецроти київського полку міліції особливого призначення «Беркут» у справі про розстріли на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-