Справи Майдану: слідство виявило докази, що гібридна агресія РФ почалася з листопада 2013 року

Справи Майдану: слідство виявило докази, що гібридна агресія РФ почалася з листопада 2013 року

Укрінформ
Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну слідство отримало нові докази, які свідчать, що побиття студентів у Києві 30 листопада 2013 року відбулося з метою відвернути тодішню владу від європейського курсу розвитку; таким чином, Майдан був реакцією на гібридну російську агресію.

Про це заявив на брифінгу очільник Департаменту у «справах Майдану» Офісу генпрокурора Олексій Донський, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо брати події 30 листопада 2013 року, по яких у судах є чимало проваджень стосовно організаторів того злочину і виконавців, то раніше ми розглядали їх у площині насильницьких дій щодо розгону учасників акції протесту. Однак подальший розвиток подій, докази, які стали доступними після повномасштабного вторгнення, дали нам підстави оцінити те, що відбулося як умисні, цілеспрямовані дії, мета яких полягала у тому, щоб українська влада на той момент пройшла певну точку неповернення», - сказав Донський.

Читайте також: Під час Революції гідності убивали саме українські правоохоронці під впливом РФ - Офіс генпрокурора

За його словами, після початку повномасштабної агресії РФ стали проявляти себе "певні особи", які були залучені в процес побиття студентів 30 листопада 2013 року і втекли за кордон після подій на Майдані.

«І ми звернули на них увагу, побачили їх у новій картині – у трафіках, контактах. Повертаючись до теми 30 листопада, ми звернули увагу, що метою було не стільки розігнати, скільки жорстоко побити. І частина залучених осіб знали наперед, що це відбудеться», - зазначив він.

Очільник департаменту уточнив, що були особи, які перед розгоном акції хотіли залишити цю територію, але їм не дали: «Тобто вони намагалися на Інститутську вийти, а їх направляли до Консерваторії, вони намагалися вийти звідти – а їх не випускали».

Читайте також: Справи Майдану: затримали колишнього «беркутівця», який переховувався від вироку суду

«Ми отримали достатні докази і можемо впевнено сказати, що це була цілеспрямована акція побиття з метою позбавити українську владу можливості подальших хитань то до євроінтеграції, то до російського напрямку. Далі вже українська влада робила саме те, чого вимагало від неї керівництво Російської Федерації», - заявив Донський.

Він зазначив, що у зв’язку з нововиявленими доказами колишньому заступнику секретаря Ради національної безпеки і оборони висунули нову підозру – у державній зраді в інтересах РФ. Крім того, слідство виявило осіб, яких він залучив до реалізації задуму. Дехто з них навіть брали участь у роботі організаційного комітету Майдану.

За словами очільника Департаменту у «справах Майдану», нові докази і висунуті звинувачення дають підстави стверджувати, що «гібридна російська агресія фактично розпочалася у листопаді 2013 року і Майдан був нічим іншим, ніж реакцією на неї».

«Гібридна агресія здійснювалася руками українських правоохоронців за вказівкою тодішньої влади. Не потрібно залучати як виконавців росіян там, де можуть вчиняти злочини українські правоохоронці. У цьому біль цієї ситуації», - додав Донський.

Як повідомлялося, у грудні 2022 року Державне бюро розслідувань направило до суду обвинувальний акт щод колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича за організацію розгону «cтудентського Майдану».

За даними слідства, через вказівку Сівковича у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року начальник головного управління столичної міліції дав наказ до насильного розгону мирної акції протесту у центрі Києва.

«Зачистка» майдану Незалежності від патріотичної молоді мала відбуватися під приводом забезпечення нібито встановлення новорічної ялинки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-