Поліція розслідує близько 9400 справ за фактом ухилення від мобілізації

Поліція розслідує близько 9400 справ за фактом ухилення від мобілізації

Укрінформ
Працівники Національної поліції розслідують близько 9400 кримінальних проваджень за фактом ухилення від мобілізації, а до суду вже направили 2600 обвинувальних актів.

Як передає Укрінформ, про це розповів в інтерв’ю «Цензор.НЕТ» перший заступник голови Національної поліції – очільник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе.

«Що стосується статистики, то розслідується близько 9400 проваджень щодо ухилення від мобілізації. До суду скеровано 2600 проваджень», - сказав він.

Найбільшу кількість кримінальних проваджень по ухиленню від мобілізації розслідують у прикордонних областях – Одеській, Закарпатській, Львівській і Чернівецькій.

Посадовець розповів, що за результатом розгляду справ суди 2022 році було винесли 250 вироків, а у в 2023 році – близько 300.

«Якщо аналізувати ті вироки, які вже є, то в переважній більшості чоловіки, які ухиляються від мобілізації отримують умовні терміни покарання. Суди враховують моральний стан, якісь етичні речі, наявність родичів, які знаходяться на утриманні цих людей, дітей, їхні аргументи щодо непридатності до служби, хоча медична комісія надає довідку, що він придатний», - зазначив Цуцкірідзе.

Читайте також: Зібрався на матраці до Угорщини: на Закарпатті затримали ухилянта і двох переправників

Він також додав, що умовний термін за ухилення від мобілізації не звільняє від служби в армії, а у випадку повторного вчинення злочину цієї категорії суд може засудити до реального терміну з відбуванням покарання у місцях позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, за фактами сприяння ухиленню від мобілізації з боку працівників Територіальних центрів комплектування, Військово-лікарських комісій і Медико-соціальної експертної комісії порушені 180 кримінальних справ.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-