Лубінець назвав незаконними вироки для 33 полонених українців у «ДНР»

Лубінець назвав незаконними вироки для 33 полонених українців у «ДНР»

Укрінформ
Український омбудсмен Дмитро Лубінець назвав вироки у вигляді позбавлення волі на строк від 27 до 29 років у колонії суворого режиму для 33 полонених українців у «ДНР» незаконними.

Про це він поінформував у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Вчергове так званий «суд» терористичного угруповання «ДНР» засуджує наших громадян. Цього разу 33 українських військових отримали терміни від 27 до 29 років ув'язнення. Їх звинуватили в обстрілах житлових будинків так званої «республіки». Зауважу, оголошені вироки здійснюються невизнаними світовою спільнотою квазіутвореннями і є незаконними», - наголосив він.

Лубінець назвав цинічним рішення неіснуючого «Верховного суду ДНР» у день, коли внаслідок російської ракетної атаки по житлових будинках міст України гинуть мирні українці.

Читайте також: У «ДНР» засудили 33 полонених українців до тривалих термінів

«Такий «суд» - це порушення права на справедливий судовий процес та черговий воєнний злочин Росії», - переконаний омбудсмен.

За його словами, ці вироки є грубим порушенням Третьої Женевської конвенції в частині права полонених на справедливий суд та недопущення катування, і їх можна вважати воєнним злочином.

«Донецька область є частиною України в міжнародно визнаних кордонах, на них розповсюджується юрисдикція українських судів. Лише вони мають право здійснювати правосуддя на цій території», - заявив уповноважений із прав людини.

Він поінформував, що звернувся з офіційними листами до ООН та МКЧХ для фіксації порушень норм міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: Україна працює й далі, над наступними обмінами полоненими - Зеленський

«Закликаю світову спільноту посилити тиск на агресора, аби припинити практику засудження фейковими судами українських захисників, які зі своєї землі проганяють ворога. Ми боремось не лише за територію, а й за кожну нашу людину, і повернемо всіх», - запевнив Лубінець.

Як повідомлялося, підконтрольний РФ «Верховний суд ДНР» засудив 33 українських військових із 36-ї бригади морської піхоти ВМС України та 17-ї танкової бригади ЗСУ до позбавлення волі на строк від 27 до 29 років у колонії суворого режиму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-