В Україні представили проєкт про людей з інвалідністю «Час вийти на світло»

В Україні представили проєкт про людей з інвалідністю «Час вийти на світло»

Фото, відео
Укрінформ
В Укрінформі представили проєкт "Час вийти на світло", який має на меті допомогти людям з інвалідністю комунікувати з соціумом.

Про проєкт на брифінгу в Укрінформі розповіла виконавча директорка «Ліги Сильних» Дар’я Сидоренко.

"Проєкт Час вийти на світло" - один з тих проєктів, які ставлять за мету допомогти людям показати, що вони цінні, і допомогти вийти в публічний простір, щоб говорити про свої права і комунікувати з соціумом", - сказала Сидоренко.

Дар’я Сидоренко
Дар’я Сидоренко

Проєкт, за її словами, полягає у тому, що для 10 учасників, людей з інвалідністю з Тернопільскої, Івано-Франківської та Черкаської областей, провели професійну фотозйомку.

Світлини з цього проєкту експонуватимуться на вокзалах Тернополя, Івано-Франківська та Черкас.

Крім того, проєкт передбачає комунікаційну кампанію в соцмережах, зокрема, в Фейсбуці, яка присвячена порадам людям з інвалідністю, як почати цінувати себе та як заявляти про себе світу.

Читайте також: Держава має працевлаштувати військових з інвалідністю - боєць 3-ї ОШБ

Також на YouTube "Ліги сильних" розміщені відео-історії про учасників проєкту.

Як наголосила Дарʼя Сидоренко, у сприйнятті інвалідності варто відходити від медичної моделі, оскільки люди з інвалідністю мають не тільки медичні потреби, а й соціальні. Це означає, що суспільство, держава має зменшувати, або взагалі прибирати ті барʼєри, які не дозволяють людям з інвалідністю вести повноцінне життя з урахуванням їх соціальних, освітніх та інших потреб.

Як зазначив на брифінгу керівник проєкту «Безбар’єрна залізниця» Ярема Дуль, часто, коли йдеться про людей з інвалідністю, увага фокусується саме на доступності простору, обʼєктів інфраструктури. За його словами, Укрзалізниця намагається вирішувати це питання, пристосовуючи архітектурні простори вокзалів та інших своїх обʼєктів, там, де це можливо.

Ярема Дуль
Ярема Дуль

Він нагадав, що програма "Безбарʼєрна залізниця" стартувала минулого року. Водночас, як додав Дуль, дуже часто люди не знають про можливості, якими можуть скористатися пасажири з обмеженими можливостями. Так, наприклад, на Київському вокзалі на кожен перон можна дістатися ліфтом, про що знають не всі пасажири.

Читайте також: В Україні особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю нададуть грошову допомогу від ООН

Тому, як додав Дуль, наступним буде проєкт з оновлення інформації, яка представлена на Київському вокзалі, з тим, щоб для людей з обмеженими можливостями було більше інформації про доступні послуги.

Як повідомляв Укрінформ, перший рік повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України додав понад 150 тисяч випадків реєстрації нової інвалідності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-