Суспільне Мовлення відреагувало на матеріал німецького каналу із захопленого росіянами Маріуполя

Суспільне Мовлення відреагувало на матеріал німецького каналу із захопленого росіянами Маріуполя

Укрінформ
Матеріал німецького суспільного телеканалу ZDF із тимчасово захопленого росіянами Маріуполя є недопустимим, тим більше з боку суспільного мовника, який вільно та незалежно працює в Україні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Суспільного Мовлення.

Суспільне висловлює обурення та розчарування матеріалом німецького суспільного телеканалу. Матеріал, що був опублікований 29 січня на сайті мовника і містить відео (у тому числі живе включення) і текст власного кореспондента, очільника московського бюро ZDF Арміна Кьорпера, вводить в оману аудиторію не лише щодо умов життя у захопленому росіянами місті, а й природи та наслідків російської агресії.

"Попри те, що автор підкреслює, що місто було зруйновано та незаконно окуповано російськими військами, а репортаж не є підтримкою окупації", Суспільне звертає увагу на наступні професійні порушення: матеріал був підготовлений з дозволу і сприяння російської влади, тобто всупереч українському законодавству, адже знімальна група ZDF потрапила у місто через територію РФ. Цей принциповий момент мав бути озвученим у самому матеріалі: тисячі міжнародних журналістів, та насамперед українців не можуть потрапити у місто, а фраза про те, що група працює у місті "вільно", без перешкод, виглядає як запрошення іншим ЗМІ порушувати закон та співпрацювати з окупаційною владою.

"Твердження автора про те, що до війни Маріуполь був переважно російськомовним містом, а трупа Драмтеатру, який зазнав бомбардування, не могла ставити вистави російською мовою, "а тепер може", звучать маніпулятивно та сприяють поширенню російської пропаганди, яка і використала наратив про пригноблення російськомовних громадян в Україні для виправдання вторгнення та подальшої окупації", - наголошує Суспільне.

Як ідеться у заяві, "припущення автора про те, що переважна більшість жителів міста підтримують Росію, а не Захід, є маніпуляцією, адже Росія не просто піддає репресіям жителів окупованих територій. Вона влаштувала так звану фільтрацію серед жителів, які намагалися евакуюватися, незаконно затримуючи та піддаючи жорстоким тортурам тих, хто "співпрацював" з Україною: державних службовців, журналістів, представників громадянського суспільства".

Крім того, "твердження автора про те, що він "не бачив" у Маріуполі спротиву, без згадки вище наведених фактів спотворює картину і створює враження, що жителі цілком підтримують російську окупацію та примусову русифікацію", заявляє Суспільне.

Картина "відбудови" міста загарбниками, які його ж і зруйнували, є не лише неповною, а й перекрученою. "Відомі факти, де жителям міста нове житло пропонують у кредит і на умовах російського законодавства, і це на тлі того, що тисячі жителів не мають можливості вʼїхати у місто і проконтролювати долю свого житла", - сказано у заяві.

"Ми поважаємо бажання професійних медіа працювати незалежно та неупереджено. Але подібні матеріали лише декларують "баланс", насправді маніпулюючи цим поняттям, та поширюють наративи російської пропаганди, сприяючи таким чином виправданню війни, воєнних злочинів та окупації. Подібні матеріали є недопустимими, тим більше з боку суспільних мовників, які вільно та незалежно працюють на території України", - заявляє Суспільне Мовлення.

Читайте також: Під час ракетної атаки РФ на Харків постраждали журналісти німецького телеканалу ZDF

Український мовник закликає ZDF дати пояснення усім згаданим порушенням, а своїй аудиторії надати ширший контекст описаним у репортажі фактам.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ Українизакликало німецький телеканал ZDF пояснити візит співробітників московського бюро мовника до тимчасово захопленого Росією Маріуполя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-