В Україні пройшли заходи до 95-річчя патріарха Філарета

В Україні пройшли заходи до 95-річчя патріарха Філарета

Фото
Укрінформ
Національні заклади культури України провели тематичні виставки до 95-річчя патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

“Постать патріарха Філарета (у миру - Михайла Денисенка) є знаковою в духовному житті України. Вже 57 років владика звершує архіпастирське служіння на Київській кафедрі та 61 рік перебуває в єпископському сані. Патріарх зробив значний внесок у духовну самостійність України - сприяв відокремленню Української православної церкви від Московського патріархату й отриманню Томоса про автокефалію Української церкви”, - ідеться у повідомленні.

Також патріарх є перекладачем Біблії та корпусу богослужбової та святоотцівської літератури українською мовою. Під час російсько-української війни він надає активну духовну підтримку воїнам Збройних сил України і українським волонтерам. За свою релігійну, духовно-просвітницьку та державотворчу діяльність у 2019 році патріарх Філарет отримав звання Героя України.

До ювілею патріарха у культурних закладах відкрилися тематичні виставки.

Зокрема у Національній історичній бібліотеці України презентували книжкові видання, присвячені діяльності патріарха Філарета. Тут є численні зразки його проповідей, послань, промов, доповідей на наукових конференціях, листів. Також експоновані статті та інтерв’ю з нагоди 20-ліття інтронізації патріарха Філарета, література про його дипломатичну діяльність, видання про історію архіпастирського служіння за 55 років діяльності на Київській кафедрі.

Окрім цього, відвідувачі зможуть ознайомитися із перекладами українською мовою Біблії, книг про діяння Вселенських соборів, творів святих отців і вчителів церкви, святителів - Василія Великого, Іоана Золотоустого, Григорія Богослова, богослужбової літератури.

У Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відкрили книжкову виставку, де презентували повне зібрання праць патріарха Філарета разом із виданнями про його життя і творчість, книгами про значення української церкви в державотворенні. В експозиції є Закон Божий, біблійні оповідання, “Святе Євангеліє”, “Житія Святих”, “Діяння Вселенських соборів” у 5 томах. Експозиція зацікавить всіх, хто вивчає богословську діяльність ієрарха.

Водночас у Національному музеї історії України представили елементи церковного одягу патріарха Філарета у 1970-1980 рр., зокрема панагію “Ісус Христос” та омофор. Також відвідувачі побачать панагію “Богоматір всіх скорботних радість”, яку патріарх вдягнув під час єпископського рукопокладення. У виставці також представлені плакети “Петро і Павло” та “Множення хлібів і риби”, які митрополиту Київському та Галицькому Філарету у 1988 році подарували у Ватиканській бібліотеці до урочистого відзначення 1000-ліття Хрещення Русі.

У Національному музеї літератури України триває виставка “Слово Боже дає силу і плоди великі”. В експозиції наявні численні видання, світлини, особисті речі, які висвітлюють богослужбову, проповідницьку та громадську діяльність Філарета. Також є книги в перекладі патріарха, підготовлені за його безпосередньою участю та редагування, і видання, опубліковані з його ініціативи та благословення. Виставка доповнена світлинами, що унаочнюють багатогранну діяльність духовного діяча, визначного пастиря українського народу, який поклав більшість свого життя на служіння духовної незалежності нашої нації.

Читайте також: Як парафія захотіла стати українською і що з цього зробила Москва

Як повідомлялось, 23 січня патріарх Філарет відзначив 95-річчя.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-