Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 1

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 1

Укрінформ
Україна чинить опір російській агресії, водночас дбаючи про соціальний захист своїх громадян. Міжнародні партнери готові надати безпрецедентні безпекові гарантії на кшталт британської. 

У випуску:

  • Пенсії в Україні зростуть на 13% у 2024 році, на субсидії для населення уряд виділив 50 млрд грн. А громадяни України вже отримали 3,2 млрд грн виплат за зруйноване житло.
  • Україна і Велика Британія підписали угоду про військову допомогу на 2,5 млрд фунтів стерлінгів. Франція підпише з Україною таку саму безпекову угоду та надасть ЗСУ десятки далекобійних ракет SCALP.
  • Близько 30 країн готові надати Україні безпекові гарантії.
  • Латвія створює коаліцію для надання Україні безпілотників, до якої вже приєдналися майже 20 держав. Окрім того, країни Балтії оголосили про новий пакет військової допомоги. 
  • Уряд України змінив порядок надання компенсацій за програмою єВідновлення.
  • На Миколаївщині відремонтували міст, зруйнований внаслідок підриву Каховської ГЕС, а на Чернігівщині відновили 80% навчальних закладів, пошкоджених російськими обстрілами.
  • Американські благодійники презентували проєкт будівництва в Україні лікарень швидкої допомоги, а Данія надасть 21 млн дол. для відбудови Миколаєва.
  • На допомогу полоненим з бюджету торік спрямували майже 660 млн грн.
  • У межах проєкту з економічної інтеграції переселенців надали вже понад 750 грантів, а за програмою єОселя цьогоріч планують видати 12 тис. кредитів.

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

Кабінет міністрів у 2024 році на соціальні видатки спрямує 470 млрд грн, це на 25 млрд грн більше, ніж минулого року. Пенсії зростуть на 13%, а на субсидії уряд виділить 50 млрд грн, що на 12 млрд грн більше, ніж минулого року. Уряд також також збільшує програму підтримки малозабезпечених родин. Кабмін майже удвічі збільшує видатки на соціальний захист осіб з інвалідністю, мінімальну зарплату та продовжує допомагати внутрішньо переміщеним особам. Крім того, підтримка ветеранів залишається всебічною: фінансування відповідної програми збільшено удвічі. У бюджеті на підтримку ветеранів передбачено понад 14 млрд грн. 

Водночас у рамках реалізації програми «єВідновлення» вже понад 35 тис. українських родин отримали від української держави виплати на 3,2 млрд грн. Загалом за цим компонентом програми подано понад 67 тис. заявок (найбільше – з Харківщини, Київщини та Миколаївщини), а за другим компонентом програми – знищене майно – було зареєстровано 8,4 тис. заявок. Згенеровано понад 2 тис. житлових сертифікатів на майже 3,7 млрд грн. Понад 540 сертифікатів вже заброньовано, це означає, що їхні власники скоро придбають своє житло.

У 2023 році бюджет Міністерства соцполітики сягнув рекордних майже 900 млрд грн (сума, співмірна з бюджетом Грузії або Ісландії), що зумовлено збільшенням чисельності людей, які потребували допомоги. Крім майже 11 млн пенсіонерів, держава підтримує різними видами соціальної допомоги близько 9,5 млн українців.

СВІТ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ 

12 січня відбулося підписання безпекової угоди між Україною та Великою Британією. Вона передбачає сторічне партнерство, щорічне надання додаткової допомоги впродовж десяти років й автоматичне надання Україні зброї в разі будь-якої агресії. Фінансова підтримка Британії на цей рік становить 2,5 млрд фунтів. Надання допомоги буде продовжуватись протягом наступних років, і ця угода на 10 років.

Угода з Великою Британією стала зразком для інших наших партнерів. Станом на січень Україна веде перемовини про підписання аналогічних угод ще з 30 державами-партнерами.Так, Канада вже надіслала Офісу Президента України проєкт безпекової угоди, щоб за наступні кілька тижнів мати детальний договір. Наступного місяця має до Києва прибути президент Франції, який анонсував свій візит з наміром підписати двосторонню безпекову угоду. Макрон також пообіцяв передати ЗСУ десятки далекобійних ракет SCALP.

Країни Балтії, як ніхто інший, розуміють українців та їх боротьбу проти російської навали, адже пережили подібне раніше.Тому іхній внесок у сприяння стійкості України в умовах російської агресії - колосальний, з огляду на їх розміри та можливості.

Литва та Естонія нададуть Україні фінансову і військову допомогу в розмірі 200 мільйонів євро і €1,2 мільярда відповідно. А Латвія ініціювала створення коаліції дронів для України, до якої приєдналося вже майже 20 держав.

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ 

Як відомо, кожен громадянин, чиє житло було пошкоджено внаслідок збройної агресії РФ, може подати заяву на отримання державної допомоги на поточний ремонт житла. Уряд вніс зміни, які передбачають можливість випуску карток до спеціальних та поточних рахунків. Також доповнено перелік будівельної продукції, яку отримувач компенсації може придбати для поточного чи капітального ремонту пошкодженого житла. 

Данія навесні 2023 року взяла патронат над Миколаївською областю. Затверджено черговий пакет допомоги від данського уряду на відбудову Миколаєва у сумі понад 21 мільйон доларів. Пакет включає фінансування проєкту, спрямованого на розмінування сільськогосподарських угідь. Також Миколаєву будуть передані когенераційні установки. Крім того, спільно з UNOPS Ukraine та All Ukraine буде проведена реконструкція гуртожитку Миколаївського державного аграрного університету з протипожежної безпеки.

Представники американських медичних та благодійних організацій презентували концепцію проєкту будівництва в Україні чотирьох лікарень швидкої допомоги, а також закладів реабілітації ветеранів.

В одному з населених пунктів Чорнобаївської громади триває облаштування модульного містечка. Там зможуть проживати близько 360 мешканці Херсонщини, які втратили житло через російську агресію. У Горохівській громаді ввели в експлуатацію відбудований міст через річку Інгулець, який було зруйновано внаслідок підриву російськими окупантами греблі Каховської гідроелектростанції.  У Чернігівській області вже відновлено 80% навчальних закладів, які зазнали пошкоджень унаслідок російської агресії.

УКРАЇНЦІ СВОЇХ НЕ ЗАБУВАЮТЬ

Цьогоріч Міністерство соцполітики продовжить перераховувати кошти на виплати державної допомоги колишнім полоненим, а також їхнім рідним.Нагадаємо, минулого року 658 мільйонів гривень пішли на виплати державної грошової допомоги особам, які були звільнені з полону, і членам сімей осіб, які наразі перебувають у полоні. 

Одна з ініціатив Мінреінтеграції - це проєкт «Розвиток МСП: економічна інтеграція ВПО та відновлення бізнесу». У межах якого надається фінансова підтримка підприємствам, які постраждали від війни. З початку реалізації проєкту вже надано понад 750 грантів. Гроші можна витратити на відновлення виробничих потужностей, закупівлю сировини та матеріалів, а також на оплату праці працівників. Ця ініціатива допомагає підприємствам відновити свою роботу та створити нові робочі місця. Вона також сприяє економічному розвитку України.

Більше немає потреби збирати гроші для тих, хто потребує протезування. Тепер високофункціональний протез можна отримати за рахунок коштів бюджету. На забезпечення допоміжними засобами реабілітації цього року в Україні виділені понад ₴4,5 мільярда.

У 2024 році у програмі єОселя планується розширити вибір житла і видати 12 тисяч кредитів.Наразі в межах єОселі банками вже акредитовано 55 багатоквартирних будинків від 18 забудовників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-