VIP-камери в СІЗО вже принесли до бюджету ₴25 мільйонів

VIP-камери в СІЗО вже принесли до бюджету ₴25 мільйонів

Укрінформ
За три роки існування у слідчих ізоляторах камер з підвищеним рівнем комфорту ця послуга дозволила залучити до бюджету близько 25 млн гривень.

Як передає Укрінформ, про це розповіла в ефірі Українського радіо заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

За її словами, найдорожче коштує розміщення у VIP-камері в Києві — 13,9 тис. грн, а найдешевше — у Луцьку, де комфортне перебування в СІЗО обійдеться в 4 тис. грн за місяць.

Проєкт VIP-камер, додала Висоцька, не лише дозволяє тим, хто чекає на обвинувальний або виправдальний вирок, проживати місяці або й роки в комфортних умовах, а й фінансує ремонт камер загального утримання та перебудову слідчих ізоляторів.

"Цей проєкт не є витратним для держави, адже сам наповнює державний бюджет. На сьогоднішній день це 25 мільйонів. Це дуже пристойні кошти", - наголосила урядовиця.

Вона нагадала, що не завжди йдеться про винуватих осіб, адже юридично їхній статус “ув'язнений”.

"Це означає, що судовий процес тільки триває, і рішення може бути на користь клієнта, тобто він може бути виправданий. Він чекає на судове рішення, готується, працює зі своїми адвокатами. Тому дуже важливо таким часом людям надати можливість нормальної підготовки, роботи з документами: робочий стіл, доступ до інтернету. Щодо інтернету, то це здебільшого сайти органів, тобто це обмежений інтернет. Він для того, щоб ефективно підготуватись до судового процесу. Також, звісно, передбачені комунальні послуги: тепло, вода, душова кабіна, харчування і медичне забезпечення", - розповіла Висоцька.

Читайте також: На платних камерах у СІЗО за два роки заробили ₴21 мільйон

За її словами, ця послуга доступна для всіх, але наразі місця зайняті, тож новим клієнтам доведеться чекати.

Водночас, зауважила Висоцька, онлайн-бронювання камер у СІЗО не має попиту.

"На сайті Міністерства юстиції можна знайти розділ, в якому можна забронювати електронний сертифікат, бронь в тому чи іншому слідчому ізоляторі. Доступні всі регіони. Але питання в тому, що ніхто не планує опинитись в слідчому ізоляторі - і це нормально. Ми зробили це для зручності для родичів, для адвокатів", - сказала вона, уточнивши, що послуга бронювання безкоштовна.

Як повідомляв Укрінформ, уряд постановою від 22 квітня 2020 року запровадив експериментальний проєкт платної послуги з надання поліпшених побутових умов у слідчих ізоляторах.

У вересні 2023 року Кабінет Міністрів затвердив Порядок облаштування камер з поліпшеними умовами тримання та надання особам, взятим під варту, у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби платних послуг із забезпечення поліпшених умов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-