Зустріч у Давосі: Лубінець закликав світ об'єднатися для повернення всіх полонених українців

Зустріч у Давосі: Лубінець закликав світ об'єднатися для повернення всіх полонених українців

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на четвертій зустрічі радників у Давосі закликав міжнародну спільноту терміново консолідувати зусилля для повернення додому всіх українців, незаконно вивезених російськими загарбниками.

Як передає Укрінформ, про це омбудсмен повідомив у Телеграмі.

На зустрічі в Давосі Лубінець модерував панель «Гуманітарний напрямок української Формули миру: боротьба за повернення жертв насильницького переміщення, включно з депортованими дітьми та військовополоненими». 

У своєму виступі він поінформував, що на сьогодні Україні вдалося повернути 517 дітей і 2828 дорослих, серед яких – лише 150 цивільних.

Омбудсмен наголосив, що завдання стоїть – повернути додому всіх військовополонених і незаконно вивезених Росією українців. Тож міжнародна спільнота, за його словами, «має негайно консолідувати свої зусилля в цьому напрямку».

Читайте також: Лубінець - про повернення українців з полону: Маю стриманий оптимізм

«У Давосі наші партнери почули голоси українських дітей, яких ми повернули додому, родичів цивільних громадян, яких викрала та незаконно утримує РФ. Вони були вражені від почутих речей», – зауважив Лубінець. 

Окремо на панелі були порушені питання про повернення українських військовополонених та недотримання Росією стосовно них норм міжнародного гуманітарного права, зокрема створення нелюдських умов утримання, тортури, страти тощо. 

Крім уповноваженого ВР, виступали представники Канади, Норвегії, Саудівської Аравії, Катару й Ватикану.

«Робота в Давосі – це важливий крок для повернення наших людей додому та допомоги Україні. Ми очікуємо й працюємо задля результатів», – зазначив омбудсмен. 

Лубінець подякував швейцарській стороні за організацію зустрічі та підтримку України. 

Також він висловив подяку всім партнерам, які готові працювати з Україною на «шляху справедливості та возз'єднання родин».

Читайте також: Єрмак назвав пункти української Формули миру, які розглянуть учасники зустрічі в Давосі

Як повідомлялося, 14 січня у швейцарському місті Давос відбулася четверта зустріч радників із питань національної безпеки та політичних радників за участю керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака.

Участь у заході взяли представники 81 країни та міжнародних організацій. На порядку денному зустрічі – розгляд п'яти пунктів української Формули миру, а саме: виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічна безпека, недопущення ескалації і повторення війни та підтвердження закінчення війни.

Міністр оборони України Рустем Умєров на зустрічі в Давосі запропонував створити міжнародну робочу групу для спільного напрацювання механізму виведення російських військ із українських територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-