З російського полону за час повномасштабної війни звільнили 2828 українців - ГУР

З російського полону за час повномасштабної війни звільнили 2828 українців - ГУР

Укрінформ
З російського полону за час повномасштабної війни звільнено 2828 українців, цей процес триватиме і надалі.

Про це заявив представник ГУР Андрій Юсов в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«2828 українців уже звільнено з російського полону за період повномасштабного вторгнення. І, безумовно, ця робота буде тривати», - сказав Юсов.

За його словами, 230 українських військових і цивільних, які сьогодні повернулися з полону, уже направлено до медичних закладів, де їм буде надана перша медична допомога і проведено усі необхідні обстеження. «Їх уже привезли до медичних закладів. Буде надана перша медична допомога. Перші тижні триватиме процес постізоляційного супроводу. Йдеться про медичне обстеження і отримання важливої інформації від полонених», - зазначив представник ГУР.

Він відзначив роль ОАЕ у реалізації нинішнього великого обміну і нагадав, що до попередніх обмінів були залучені такі країни, як Туреччина, Польща, Саудівська Аравія.

За словами Юсова, Україна готова використати усі інструменти для звільнення українських громадян, в тому числі і міжнародне посередництво.

Юсов також розповів, що повернення українських людей з російського полону це завжди дуже хвилюючі миті, і цього разу особливо щемливою була зустріч. «Це найбільший обмін, який відбувся під час повномасштабного вторгнення. Це люди змучені, люди, які дуже настраждалися. Але вони витерпіли все, вони вижили і вони нарешті дома. Це і сльози, і тремтячі голоси під час перших дзвінків до своїх рідних. Це дуже важливо, бо кожен має повернутися додому. Такої роботи ще дуже багато», - сказав він.

Читайте також: Зеленський: В обмінах була довга пауза, але жодної паузи не було в переговорах

Як повідомляв Укрінформ, до України з полону повернулися 230 українських захисників, зокрема представники Збройних сил України - 130 (серед них ТрО - 14, ВМС - 14), Національної гвардії - 55, Державної прикордонної служби - 38, Національної поліції - 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус «пошук особи» (48).

Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими / Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-