Їх втратив світ і Україна: відомі люди, які пішли у 2023 році

Їх втратив світ і Україна: відомі люди, які пішли у 2023 році

Укрінформ
Другий рік Україна прожила в Великій війні з нацистською Росією. Багато відомих і невідомих людей відійшли у засвіти цього року і в Україні, і у світі, особливо українських військових. Це були люди, які творили історію. Шануємо їхню світлу пам’ять

Укрінформ згадує про тих, кого Україна і світ втратили цього трагічного й величного року, що ось-ось завершиться.

Олександр Мокровольський, 78 років

23 грудня пішов з життя перекладач Олександр Мокровольський, це завдяки йому українці прочитали рідною мовою «Гобіта» і «Володаря перснів» Джона Толкіна, «Венеру і Адоніса» Вільяма Шекспіра, «Різдвяні повісті» Чарлза Дікенса, «Улісс» Джеймса Джойса та багато інших славетних творів. Він володів англійською, іспанською, німецькою, французькою і польською мовами і був одним з останніх представників «класичної» української перекладацької школи.

Отар Іоселіані, 89 років

Знаменитий кінорежисер помер 17 грудня. З середини 80-х років минулого століття Іоселіані жив і працював у Франції. Причиною його від'їзду з рідної Грузії були розбіжності із радянською цензурою.

Іоселіані знімав у жанрі притчі і вважав за краще не запрошувати відомих акторів, оскільки, на його думку, глядачі мали впізнавати в персонажах фільму самих себе. «Пастораль», «Фаворити місяця», «Полювання на метеликів» та «Сади восени» – самі назви фільмів Іоселіані говорять про поетичну природу його творчості. 2015 року вийшов останній фільм режисера – «Зимова пісня».

Тадей Едер, 80 років

Директор Львівської національної опери помер 16 грудня. Тадей Едер очолював театр майже 20 років. Директор зініціював та втілив низку яскравих творчих проєктів, це він замовив оперу «Мойсей» геніальному композиторові Мирославові Скорику. Вперше в історії ця опера отримала підтримку Ватикану та благословення Папи Римського Івана Павла II. Львівська опера увійшла до престижної асоціації європейських оперних театрів Opera Europa. З очолюваним колективом Тадей Едер гастролював у 29 країнах світу, репрезентуючи музичне мистецтво України.

Василь Кухарський, 42 роки

Актор і військовослужбовець ЗСУ помер 7 грудня від тяжких поранень, яких зазнав на фронті. Кухарський вступив до лав ЗСУ з перших днів Великої війни.

З 2008 року Василь Кухарський служив у Київському академічному драматичному театрі на Подолі. Актор зіграв десятки ролей на сцені, на телебаченні та в кіно. Зокрема, зіграв головну роль у фільмі «Максим Оса: золото Песиголовця».

Генрі Кіссінджер, 100 років

Колишній держсекретар США, лауреат Нобелівської премії миру, дипломат, чия діяльність визначала зовнішню політику США протягом тривалого часу, і натхненник знаменитої «реал політик» помер 30 листопада. Він продовжував активну діяльність і в сторічному віці – відвідував зустрічі, опублікував книжку про стилі лідерства, свідчив перед комітетом Сенату про ядерну загрозу з боку Північної Кореї. У липні 2023 року здійснив візит до Китаю, де зустрівся із Сі Цзіньпіном.

Пан Кіссінджер був здатний до змін і в похилому віці. Ще у травні 2022 року він пропонував Україні погодитися на територіальні поступки заради мирного договору з Росією. А в січні 2023 заявив, що немає сенсу утримувати Україну від вступу до НАТО, хоча раніше не підтримував членство нашої країни в Альянсі.

Олександр Крижанівський, 66 років

Відомий актор, режисер, театральний діяч, Заслужений артист України пішов з життя 21 листопада. З 1999 року був режисером та художнім керівником Нового драматичного театру на Печерську. Олександр Крижанівський відомий за ролями у таких виставах і фільмах, як «Повернення Мухтара», «Нюхач-2», «Незламна», «За законами воєнного часу», «Швабра», «Битва за Севастополь».

Володимир Мостовий, 76 років

Український журналіст, засновник і перший головний редактор знаменитого тижневика «Дзеркало тижня» помер 9 листопада. Пропрацював у низці видань, серед яких – «Вечірній Київ» та «Хрещатик». З 1994 по 2011 рік був головним редактором «Дзеркала тижня».

Мостовий очолював комісію з журналістської етики Спілки журналістів України. Серед здобутих їм нагород – премія німецького медіафонду «Шпаркассе Лейпциг» – «За свободу і майбутнє засобів масової інформації».

Тарас Давидюк, 37 років

Засновник і головний редактор рівненського видання «Горинь.інфо» загинув 3 листопада. Був членом «Молодого Руху». У 2005-2012 роках – голова обласної організації і член Центрального Проводу «Молодіжного Націоналістичного Конгресу». Був також головою рівненської обласної організації «Активна молодь».

Узимку 2013-2014 років брав участь у самообороні Майдану. З початком російсько-української війни служив у добровольчому батальйоні «Гарпун», а згодом в одному з окремих розвідувальних батальйонів ЗСУ. На початку Великої війни Тарас Давидюк знову пішов на фронт, воював у 14-му окремому полку.

Артем Франков, 53 роки

Відомий український спортивний журналіст помер 31 жовтня.

З 1997 по 2022 рік Артем Вадимович був головним редактором популярного журналу «Футбол». У 2005 році Артем Франков став Заслуженим журналістом України, а в 2012 році його нагородили орденом «За заслуги» III ступеня.

Меттью Перрі, 54 роки

Американський актор Меттью Перрі, який зіграв Чендлера Бінга в культовому серіалі «Друзі», помер 28 жовтня. Актора знайшли мертвим у власному будинку в джакузі. Смерть настала внаслідок дії кетаміну – сильного заспокійливого препарату.

Сергій Гладков, 60 років

19 жовтня стало відомо про кончину популярного актора Сергія Гладкова. Причина смерті наразі невідома. Гладков був одним із акторів, творців та сценаристів гумористичної програми «Каламбур».

Сергій Сивохо, 54 роки

Колишній гравець КВК, український актор Сергій Сивохо помер 17 жовтня. Причиною смерті стала хронічна хвороба легенів.

Розпочав творчу кар’єру як гравець КВК. Згодом був телеведучим, актором, продюсером, шоуменом, творчим директором українських телерадіокомпаній. Сивохо також працював креативним продюсером ТОВ «Квартал 95».

Олександр Востряков, 79 років

Народний артист України, багаторічний соліст Національної опери Олександр Востряков помер 14 жовтня через важку хворобу. У доробку Вострякова – понад сорок оперних партій, він протягом трьох десятиліть – від 1983 до 2012 року – був провідним солістом Національної опери України. З 1990 року Олександр Востряков викладав у Київській консерваторії.

Михайло Дзьоба, 42 роки

Український громадський активіст та військовий загинув 10 жовтня, захищаючи Українську державу. З початком повномасштабного вторгнення вступив до лав 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ. У травні 2023 року отримав важке поранення, проте після лікування повернувся на передову.

Ніна Матвієнко, 75 років

Легендарна українська співачка Ніна Матвієнко померла 8 жовтня. У 1968 році вона закінчила вокальну студію при хорі ім. Верьовки. У 1979 р. стає Заслуженою, а в 1985 році – Народною артисткою України. В 1988 році їй присуджено Національну премію імені Тараса Шевченка, а в 2006 році – найпочесніше звання – Герой України.

У репертуарі співачки багато народних пісень, серед них обрядові, ліричні, гумористичні, пісні-балади, українські пісні XVII—XVIII сторіччя.

Вона зіграла в телевиставах («Маруся Чурай», «Катерина Білокур», «Розлилися води на чотири броди»), художніх фільмах («Солом’яні дзвони», «Пропала грамота»), в радіовиставах («Політ стріли», «Кларнети ніжності»). Серед авторських театрально-режисерських робіт актриси музичний спектакль «Під сонцем» (1997) за участю японського танцівника Тадаші Ендо, а також грандіозне музично-сценічне дійство «Золотий камінь посіємо ми» (1998). Ніна Матвієнко 1995 року зіграла 16 вистав з американським театром La Mama E.T.C. (Нью-Йорк, США), з великим успіхом гастролювала в Мексиці, Канаді, США, Чехії, Польщі, Фінляндії, Кореї, Франції, країнах Латинської Америки.

Унікальний голос Ніни Матвієнко, її «Степом, степом» Україна запам’ятала назавжди.

Віталій Баранов (позивний Біба), 56 років

Комбат 206-го батальйону Віталій Баранов «Біба» помер 8 жовтня на Донеччині від зупинки серця. У 2014-му він брав участь у боях за Донецьке летовище, в Опитному, Водяному та Пісках й був нагороджений двома орденами Богдана Хмельницького.

У 2022 році Баранов командував 206-м батальйоном ТРО ЗСУ. Брав участь у звільненні Київщини, боях на півдні та сході країни.

Ольга Кузьменко, 76 років

Мами співака Кузьми Скрябіна – Ольги Михайлівни Кузьменко – не стало 23 вересня. Поховали жінку у рідному Львові, на Брюховецькому кладовищі, де спочиває її син. Ольга Михайлівна на вісім років пережила Кузьму Скрябіна, який загинув 2 лютого 2014 року в моторошній ДТП.

Ігор Козловський, 69 років

Український вчений, релігієзнавець, кандидат історичних наук помер 6 вересня. У січні 2016-го року потрапив у полон до бойовиків так званої ДНР і «засуджений» до ув'язнення. Перебував у полоні майже 2 роки (700 днів) до 27 грудня 2017 року. Пережив тортури. Звільнений 27 грудня 2017 року разом з іншими 73 українцями за обміном.

Козловський відомий в Україні та світі фахівець з релігійних питань, філософ, член Ініціативної групи «Першого грудня». Є автором 50 наукових праць і понад 200 статей.

Валерій Мирський, 84 роки

Знаменитий український спортивний журналіст помер 25 серпня. Валерій Ісайович був першим головним редактором газети «Команда», заснованої 1995 року. В ФК Динамо (Київ) він працював на різних посадах загалом понад 9 років.

Юрій Потапенко, 58 років

25 серпня актор театру й кіно передчасно помер через проблеми із серцем. Потапенко був актором Молодого театру, якому присвятив 32 роки свого життя. Він грав у виставах «Гагарін і Барселона», «Зачарований», «Момент», «Осінній блюз», «Саломея», «Сватання на Гончарівці».

Тото Кутуньйо, 80 років

Легендарний італійський виконавець Тото Кутуньйо помер 22 серпня. Співак, популярність якому принесла композиція L`Italiano (1983 рік), переміг у пісенному конкурсі «Євробачення» в 1990 році з піснею Insieme:1992. Також Кутуньйо двічі перемагав на знаменитому Пісенному фестивалі в курортному італійському місті Сан-Ремо.

Євген Пронюк, 85 років

Перший голова Всеукраїнського товариства політв'язнів і репресованих, Герой України помер 21 серпня. Євген Пронюк – філософ, багатолітній в'язень сумнозвісного Кучинського табору 36, член проводу Української Гельсінської спілки, народний депутат України другого скликання (1994-1998).

Олексій Хільський, 35 років

Під час виконання бойового завдання на Запорізькому напрямку 17 серпня загинув український актор театру та кіно Олексій Хільський. Він відомий глядачам за ролями в серіалах «На твоєму боці», «Квочка», «Кріпосна», «Лікар Ковальчук», «Опер за викликом», «Загадка для Анни» тощо. Пам’ятають його також в театрі «Віват» м. Дніпро, на телеканалах України. Олексій служив у 46-й окремій аеромобільній бригаді ДШВ на посаді головного сержанта взводу розвідроти.

Красивий, харизматичний, він грав на сценічних майданчиках справжніх героїв. І зіграв би ще багато чудових ролей...

Ян Табачник, 78 років

Ян Табачник пішов з життя 11 серпня після тривалої хвороби. Віртуоз-акордеоніст останні роки вів доволі тихий спосіб життя та зайвий раз не показувався в інформаційному просторі. Нардепа Верховної Ради V, VI та VII скликань, музиканта та народного артиста України поховали в Тель-Авіві (Ізраїль).

Василь Овсієнко, 74 роки

Український дисидент і радянський політв’язень помер 19 липня після тривалої хвороби. Уперше був заарештований у березні 1973 року за обвинуваченням в антирадянській агітації за розповсюдження самвидаву. Був засуджений Київським обласним судом до 4 років позбавлення волі в таборах суворого режиму, після цього був ще двічі засуджений за «антирадянськими» статтями.

У листопаді 1989 р. – учасник експедиції з перепоховання Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина. Співголова Українського комітету «Гельсінкі-90». Організовував експедиції на Соловецькі острови та в урочище Сандармох на місце загибелі тисяч представників української інтелігенції.

Василь Овсієнко був нагороджений орденами князя Ярослава Мудрого V ст., «За заслуги» III ст. і «За мужність» I ст.

Євген Світличний (позивний «Жека»), 29 років

Актор і спортсмен загинув у боях за Україну 19 липня. Світличний із позивним «Жека» воював у складі батальйону імені Героя України «Да Вінчі» Дмитра Коцюбайла, загинув у стрілецькому бою.

Євген Світличний чемпіон України з фрі-файту, майстер спорту, переможець багатьох професійних турнірів.

Філіп Віннер, 31 рік

Український актор театру загинув 8 липня на сході України, де захищав країну від російських загарбників. 9 липня Філіпу мало б виповнитися 32 роки. Він вступив до лав ЗСУ ще на початку Великої війни. Філіп Вінер відомий й тим, що на фронті, буквально в окопі, записував емоційні відео, де блискуче читав українську поезію.

До початку Великої війни Філіп грав у київському «Живому театрі», також працював у «Чесному театрі», був актором драматичного театру в КНУКіМ.

Вікторія Амеліна, 37 років

Письменниця померла 1 липня в лікарні імені Мечникова у Дніпрі внаслідок поранень, отриманих 27 червня під час ракетного удару російських окупантів по ресторану в Краматорську.

Вікторія Амеліна – письменниця та громадська діячка, член PEN Ukraine. Засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю в селищі Нью-Йорк Бахмутського району Донеччини. У рік початку Великої війни приєдналася до польових дослідників воєнних злочинів Росії у команді Truth Hounds – організації, яка протягом останніх восьми років документує порушення прав людини в Україні та інших країнах Східної Європи та Центральної Азії.

Глоба Євген, 25 років

Молодший сержант загинув 29 червня під час виконання бойового завдання на Сумщині. Глоба проходив службу на посаді командира групи спеціальної розвідки з військових частин, повідомляється на сторінці Кам`янської районної військової адміністрації.

Тігран Оганнісян та Микита Ханганов, обом було по 16 років

24 червня у тимчасово окупованому Бердянську окупанти вбили двох неповнолітніх хлопців. Окупаційна влада Бердянська стверджує, що їх вбивство нібито сталося внаслідок нападу на «поліцейських». Цей інцидент потребує додаткового розслідування і з’ясування всіх обставин

Тіграна Оганнісяна окупанти затримували ще у вересні 2022 року. Його разом з іншим підлітком, Микитою Хангановим, звинуватили в тероризмі. За це їм загрожувало 20-річне ув’язнення.

Сільвіо Берлусконі, 86 років

Колишній прем'єр-міністр Італії помер 12 червня у Мілані. Берлусконі – італійський політик, колишній прем'єр-міністр Італії (1994—1995, 2001—2006, 2008—2011 рр).

У лютому 2023 року Берлусконі розкритикував прем'єр-міністра Італії Джорджу Мелоні за зустріч із Президентом України в Брюсселі. Берлусконі також заявив, що якби Зеленський припинив «атакувати» Донбас, війни не було б. У відповідь на заяви Берлусконі уряд нинішнього прем'єра Італії Мелоні заявив, що країна твердо підтримує Україну.

Тіна Тернер, 83 роки

Легендарна американська співачка Тіна Тернер померла 24 травня. Розпочала кар'єру в 1950-х роках, здобула всесвітню славу як «королева рок-н-ролу». У 1980-х роках співачка отримала шість премій «Ґреммі».

Президент США Джо Байден у своїй заяві сказав, що Тіна Тернер вона «назавжди змінила американську музику», а особиста сила Тіни була надзвичайною.

Катерина Щерба, 94 роки

Зв’язкова УПА пішла з життя 11 травня. Пані Катерина на псевдо «Олеся» протягом 1943-1945 років була зв’язковою командирів УПА – Романа Шухевича, Омеляна Польового та Дмитра Карпенка. У будинку свого батька, Василя Бережанського, допомагала лікувати хворих та поранених повстанців. Після війни пані Катерина все життя працювала вчителькою української мови та літератури у Львові.

Після здобуття Україною незалежності стала однією з перших членів Громадської організації «Львівське крайове братство ветеранів національно-визвольної боротьби (Львівське братство ОУН-УПА)».

Олег Барна, 55 років

Український політик, правозахисник, педагог, старший сержант ЗСУ загинув 17 квітня у бою під Вугледаром.

Олег Барна був активним учасником Революції гідності, перше поранення він дістав 18 лютого 14 року на Майдані. Весною того ж року пішов добровольцем в АТО, знову був поранений. У мирному житті Олег Барна працював учителем. Був обраний народним депутатом 8 скликання.

Після початку Великої війни Олег Барна служив у штурмовій роті.

Володимир Резніков, 72 роки

Колишній керівник Національної радіокомпанії України та перший заступник генерального директора «Укрінформу» помер 4 квітня. З вересня 1975 по вересень 1993 року був редактором, заввідділу, заступником головного редактора головної редакції інформації Українського радіо, а також директором Першої програми Українського радіо. З лютого 1995 по липень 1999 року – заступник голови Держтелерадіо України та президент Національної радіокомпанії України. З березня 2010 року працював першим заступником генерального директора Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ», де очолив новостворене управління з підготовки інформації на закордон.

Олександр Гетманський, 63 роки

Український актор театру і кіно пішов з життя 1 квітня. Життя актора забрала тяжка хвороба, з якою він боровся тривалий час. Гетманський 20 років працював у Національному академічному драматичному театрі імені Лесі Українки. Був удостоєний звання «Заслужений артист України» (1994 рік), а також «Народний артист України» (2004 рік). Знімався і в українських серіалах, які принесли йому популярність. У його фільмографії є такі картини: «Лабіринти долі», «Поки станиця спить», «Господиня», «Право на помилування», «Ластівчине гніздо», «Сестри по крові» та інші.

Альбіна Дерюгіна, 91 рік

Легенда світової художньої гімнастики, Герой України, член виконкому НОК України, заслужений тренер України померла 29 березня.

Альбіна Дерюгіна вважалася основоположницею художньої гімнастики в Україні. За роки роботи вона виховала не одне покоління гімнасток, які здобували олімпійські нагороди, перемагали на чемпіонатах світу та Європи, примножуючи спортивну славу України.

Сергій Бурдиляк, 57 років

Досвідчений і висококваліфікований дипломат, Надзвичайний та Повноважний посол України в Ісламській Республіці Іран (2016-2022) помер 16 березня.

Пан Бурдиляк розпочав свою роботу в МЗС у 1994 році. Працював на дипломатичних посадах в Управлінні країн Азії і Тихоокеанського регіону, Близького і Середнього Сходу та Африки, направлявся в закордонні відрядження до Посольства України в Китайській Народній Республіці, з 2009 по 2014 роки працював на посаді Генерального консула України в Шанхаї (КНР), а з 2014 по 2016 роки обіймав посаду Посла з особливих доручень Департаменту країн Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Дмитро Коцюбайло (позивний «Да Вінчі»), 27 років

Герой України, доброволець, людина-символ хоробрості, комбат 67-ї окремої механізованої бригади загинув у бою під Бахмутом 7 березня.

У 18 років Дмитро був учасником Революції гідності. З Майдану відразу пішов на війну у складі Добровольчого корпусу «Правий сектор». У 2021 році Дмитрові Коцюбайлу присвоїли звання Герой України. Він є одним із наймолодших Героїв України.

Любомир Футорський, 50 років

Співзасновник та лідер гурту «Мертвий півень» помер 20 лютого. Гурт «Мертвий півень» з’явився у середовищі Львівського університету ім. Франка, його лідером був Любко Футорський. Невдовзі після створення гурту Футорський вийшов з нього та створив власний проєкт «Місто Мемфіс». Проте, час від часу, він брав участь у записах та концертах «Мертвого півня», який був одним з найпопулярніших рок-колективів у 1990-х.

Дмитро Павличко, 93 роки

Український поет, перекладач, літературний критик, політик, дипломат та громадський діяч, Герой України помер 29 січня. Серед найвідоміших поезій Павличка текст знаменитої пісні «Два кольори». Він також був одним з найвизначніших українських перекладачів. Завдяки йому вперше українською мовою з'явилося повне зібрання творів Вільяма Шекспіра в шести томах (видання «Дніпро» 1986 рік).

З осені 1945 року по літо 1946 року був ув'язнений за справою щодо звинувачення в належності до УПА. Згодом став одним з організаторів Народного руху України, Демократичної партії України, першим головою Товариства української мови імені Т. Г. Шевченка.

Поет є також одним з авторів Декларації про державний суверенітет України та першої зовнішньополітичної доктрини самостійної держави, що передбачала нейтральний та позаблоковий статус України – іноді цю доктрину іменують саме «доктриною Павличка».

Керівництво МВС України: Денис Монастирський (42 роки), Євген Єнін (42 роки), Юрій Лубкович (33 роки)

18 січня у Броварах на Київщині внаслідок авіатрощі гелікоптера ДСНС загинули очільник МВС Денис Монастирський і його перший заступник Євгеній Єнін, державний секретар Юрій Лубкович, екіпаж і всі пасажири гелікоптера. Керівництво МВС летіло на гвинтокрилі у відрядження в одну з «гарячих» точок.

Вахтанг Кікабідзе, 84 роки

Знаменитий кіноактор, естрадний співак, сценарист, кінорежисер, автор пісень і депутат грузинського парламенту нинішнього скликання Вахтанг Кікабідзе помер 15 січня.

Кікабідзе був великим другом України, різко засуджував розв’язану Росією війну проти України, а в серпні 2022 року спрямував кошти від концерту в Батумі на допомогу 26-й артилерійській бригаді ім. генерала-хорунжого Романа Дашкевича Сухопутних військ ЗСУ.

Під час прощання труну музиканта прикрасили не лише грузинським прапором, а й українським.

Марина Дмитрів, Київ

В матеріалі використано фото з інтернет-ресурсів і Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-