У Вищій раді правосуддя відреагували на скандал з головою ВККС, який нібито має паспорт РФ

У Вищій раді правосуддя відреагували на скандал з головою ВККС, який нібито має паспорт РФ

Укрінформ
У Вищій раді правосуддя заявили, що не наділені повноваженнями здійснювати розслідування обставин щодо можливого порушення вимог законодавства головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів Романом Ігнатовим, який начебто має громадянство РФ.

Як передає Укрінформ, про це ідеться в інформації ВРП, оприлюдненій на сайті відомства.

Зазначається, що 25 грудня 2023 року до Вищої ради правосуддя надійшов лист старшого слідчого Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань щодо можливого порушення вимог законодавства головою ВККС.

«Зокрема, у листі зазначено, що ДБР здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо можливих неправомірних дій Романом Ігнатовим, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада - ред.)», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Голова ВККС заявив, що у нього немає російського паспорта, і попросив посилену охорону

Також зазначено, що згідно з листом Служби зовнішньої розвідки від 19 грудня 2023 року, наданим на запит слідчого від 14 грудня 2023 року, під час спеціального оброблення інформації з відкритих джерел отримано наступні відомості стосовно особи, чиї установчі дані збігаються з установчими даними Ігнатова. А саме: «Ігнатов Роман Миколайович (рос. Игнатов Роман Николаевич), 27.10.1970 р.н. Місце проживання: м. Ворошиловград (м. Луганськ), адреса проживання/реєстрації (далі мовою оригіналу): Петрозаводск Первомайский пр-кт 58 Общ. Паспорт громадянина РФ: 6140 640912 (не значиться в списках недійсних документів)».

«Посилаючись на наявність достатніх підстав вважати, що Ігнатов Р.М. повідомив неправдиві відомості про себе під час проходження конкурсу на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в частині набуття ним громадянства Російської Федерації, що підриває авторитет та суспільну довіру до правосуддя та судової влади, у тому числі недотримання етичних стандартів судді як складової професійної етики члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, старший слідчий Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань просив Вищу раду правосуддя розглянути питання щодо проведення процедури припинення повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігнатова Р.М.», - йдеться у повідомленні.

Зі свого боку, у ВРП вирішили роз’яснити, що підстави та порядок звільнення члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України передбачені ст. 96 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Зокрема, як зазначається, відповідно до п. 6 ч. 1 та ч. 6 зазначеної норми, підставою звільнення члена ВККС з посади є грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним із статусом члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів або виявлення його невідповідності займаній посаді, допущення іншої поведінки, що підриває авторитет та суспільну довіру до правосуддя і судової влади, у тому числі недотримання етичних стандартів судді як складової професійної етики члена ВККС.

У разі встановлення таких підстав для звільнення члена ВККС з посади комісія може своїм рішенням внести до ВРП подання про звільнення з посади відповідного члена, пояснюють у відомстві.

Зазначається, що з дня ухвалення рішення ВККС про внесення зазначеного подання такий член комісії відсторонюється від посади, а його повноваження зупиняються до ухвалення рішення Вищою радою правосуддя (ч. 5 ст. 96 Закону «Про судоустрій і статус суддів»).

Також ч. 6 цієї статті передбачено, що процедура розгляду та ухвалення рішення про звільнення члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за поданням ВККС здійснюється відповідно до положень регламенту Вищої ради правосуддя.

Читайте також: У конкурсній комісії ВККС просять Ігнатова відповісти, чи має він російське громадянство

У ВРП зауважують, що підстави та порядок припинення повноважень члена ВККС визначено ст. 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до п. 3 ч. 1 якої повноваження члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються у разі припинення громадянства України або набуття громадянства іншої держави.

При цьому, звертають увагу у відомстві, ч. 2 ст. 97 цього закону передбачено, що повноваження члена ВККС з підстав, передбачених ч. 1 цієї статті, припиняються з настанням відповідної події.

«Зазначаємо, що відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Встановлення факту набуття громадянства іншої держави потребує підтвердження належними та допустимими доказами. Вища рада правосуддя не наділена повноваженнями здійснювати розслідування обставин, викладених у листі старшого слідчого Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань, а тому має діяти та ухвалювати рішення відповідно до вимог частини другої статті 19 Конституції України та статті 96 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», - наголошують у ВРП.

Як зазначається, ВРП неодноразово заявляла свою публічну позицію щодо неприпустимості наявності громадянства РФ у суддів, що підтверджується низкою рішень, зокрема щодо припинення відставки суддів у зв’язку з набуттям ними громадянства іншої держави.

«Вища рада правосуддя наголошує на необхідності повного і об’єктивного розслідування всіх обставин викладених у інформації Служби зовнішньої розвідки, оприлюдненої в публічному просторі, та листі старшого слідчого Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань про можливу наявність у голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України громадянства Російської Федерації», - додали у ВРП.

Як повідомлялося, за даними ЗМІ, російське громадянство в Ігнатова виявила Служба безпеки України.

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів України заявили, що зроблять запити для невідкладного підтвердження або спростування інформації про ймовірну наявність у її голови громадянства Росії.

Головою ВККС Ігнатов обраний у червні поточного року.

Раніше мережею ширилися чутки про наявність у судді паспорта Російської Федерації. Сам Ігнатов усе заперечував і раніше.

Фото: Вища кваліфікаційна комісія суддів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-