У Варшаві відбувся перформанс, щоб нагадати про українських полонених

У Варшаві відбувся перформанс, щоб нагадати про українських полонених

Фото, відео
Укрінформ
Десятки людей зібралися в неділю на Замковій площі у центрі Варшави, щоб нагадати світові про долю українських військовополонених.

У межах мовчазного перформансу люди тримали в руках власноруч зроблені плакати з написами про російську агресію, необхідність звільнення українських військовополонених і підтримку України, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми вирішили провести сьогодні акцію, щоб укотре нагадати світові про те, що українські військовополонені і досі перебувають у полоні; що і ті, хто обороняв Маріуполь, і ті, хто потрапив у полон ще перед ними і після них, й досі перебувають в російському полоні”, - повідомила лідерка варшавського Євромайдану Наталія Панченко.

За її словами, на жаль, обміни полоненими не відбуваються, міжнародна спільнота наразі нічого не зробила, щоб їх звільнити, а їхні рідні чекають на них.

У Варшаві відбувся перформанс, щоб нагадати світу про долю українських військовополонених / Фото: Юрій Банахевич

Панченко підкреслила, що у передріздвяний час, коли всі вже починають святкувати, учасники акції хочуть нагадати, що є люди, які цього року зустрінуть свята без рідних, оскільки їхні рідні в полоні.

“Ми звертаємося до міжнародної спільноти, політиків й інституцій, які мають на це вплив – Червоного Хреста, Єврокомісії, ООН, щоб вони зробили все можливе для того, аби українські військовополонені були звільнені і негайно повернулися додому”, - підкреслила активістка.

Учасниця акції на ім’я Олена розповіла Укрінформу, що приїхала на захід із Гданська. Вона підкреслила, що для неї важливо бути сьогодні у Варшаві, оскільки її брат зник безвісти більш як рік тому на Херсонському напрямку і невідомо, де він зараз.

“Я сподіваюся, що він живий, у полоні, і ми незабаром зустрінемося", - підкреслила жінка.

За її словами, світ не повинен забувати про те, що відбувається в Україні, що багато українців перебуває в полоні.

Читайте також: У Запоріжжі родини військовополонених провели акцію «Не мовчи, полон вбиває»

Колишній мер Варшави Марцін Свєнціцький в коментарі агентству підкреслив, що він вийшов на акцію, аби висловити свою солідарність із українським народом. За його словами, в той час, коли багато людей у Європі радіє наближенню Різдва, в Україні багато родин оплакує своїх найближчих, які загинули, або чиїх близькі перебувають в полоні, і про них нічого невідомо.

“Україна сильно страждає під час цих свят. І я хотів би висловити свою солідарність і нагадати світові, що Україні треба допомогти, що Україна не може програти цю війну. Україна переможе!” - наголосив польський політик.

У коментарі агентству учасниця акції Іванна зазначила, що вона прийшла разом зі своїми дітьми. Вона підкреслила, що її сім’я бере участь у заході, аби сказати всьому світові: "В Україні війна, а сім’ї чекають на свята усіх своїх рідних, які перебувають у російському полоні".

“Сподіваюся, що світ нас почує, і ми повернемо наших захисників додому, що ця війна закінчиться, і наші діти житимуть у мирній незалежній країні”, - наголосила жінка.

Учасники акції тримали плакати з написами українською, польською і англійською мовами “Свободу українським полоненим!”, “Звільнити захисників Маріуполя”, “Свята без родини – це не свята, звільніть в’язнів!”, “Допоможіть Героям України”, “Мені не зимно, зимно солдатам в окопах”, “Війна не має різдвяної перерви”, “Сім’ї очікують не на подарунки, а на свободу своїх близьких”, “Поверніть рідних” тощо.

Своєю чергою діти та молодь, які були присутні на акції, тримали плакати з написами: “Моє покоління не знає, що таке мир в Україні!”, “Діти не мають канікул, вони у бомбосховищах і не знають, що станеться завтра”, “Українські діти мріють про Різдво без війни”, “Війна вкрала в українських дітей свята”.

У варшавському Євромайдані нагадують, що станом на 17 листопада 2023 року в російському полоні перебувають щонайменше 4337 осіб, у тому числі 763 цивільні, які згідно з Женевською конвенцією не можуть стати військовополоненими. Нині становище військовополонених критичне. У середньому кожен українець у російському полоні через недоїдання та хвороби втрачає від 10 до 30 кілограмів, а відсутність медичної допомоги, тортури та поранення призводять до того, що здорові до полону українці під час обміну повертаються додому в трунах.

Як повідомлялося, український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що наразі у нього немає інформації про те, що росіяни найближчим часом розблокують процеси обміну військовополоненими і повернення цивільних заручників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-