У Києві презентували посібник із психологічної допомоги під час війни

У Києві презентували посібник із психологічної допомоги під час війни

Укрінформ
У столиці 16 грудня відбулася презентація посібника із психологічної допомоги «Як ти, брате?», створеного в межах суспільно важливого проєкту «Групи підтримки».

Про це повідомляє Укрінформ.

За даними авторів проєкту, мета нового посібника – пояснити, як кожен може допомогти своєму оточенню стати ефективною групою підтримки для тих, хто цього потребує. У багатьох випадках групи можуть бути більш ефективними, ніж індивідуальна терапія, завдяки зниженню стигми та солідарності, яку люди відчувають у присутності людей зі схожим досвідом. Адже будь-які проблеми, пов’язані з соромом, стигмою чи почуттям ізоляції, часто краще вирішувати в груповій терапії, ніж індивідуальній. Значення того, що інші люди відчувають те саме, що й ти, дарує цілющий ефект.

«Коли людина відчуває себе серед «своїх», їй стає легше поводитися природно та почуватися впевненіше. Якщо у групі вона отримує підтримку та нормальну реакцію на зміни, які з нею відбулися, вона починає приймати себе», – прокоментував засновник проєкту психотерапевт і соціальний психолог Антон Семенов.

Він зауважив, що за статистикою, понад 90% опитаних українців мають хоча б один із симптомів тривожних розладів, а понад 50% – перебувають у зоні ризику розвитку труднощів, пов’язаних із психічним здоров’ям. Благодійний проєкт «Як ти, брате» на волонтерських засадах розробляє і поширює практичні посібники про те, як надавати базову психологічну допомогу під час війни.

Для цього фахівці, які долучилися до проєкту, досліджують найкращі сучасні практики комунікації в умовах війни. Дослідницька група проєкту опитує людей, які мають практичний досвід успішної взаємодії, і на основі отриманих результатів створює алгоритми, котрі багаторазово тестує і лише потім поширює у вигляді простих і зрозумілих посібників.

Ознайомитися з посібником «Як ти, брате?» можна на сайті проєкту yakty.com.ua

Посібники унікальні тим, що створені за сучасним практичним досвідом, а не як наслідок психологічних теорій. Вони написані таким чином, щоб їх могли легко й одразу використовувати всі українці, зокрема ті, хто мало знайомий з психологією. Вони містять чіткі алгоритми, які допоможуть людям без психологічної освіти підтримати тих, хто навколо, вислухати їх без виснаження та конфліктів, навіть коли вони самі відчувають стрес.

Читайте також: В Одесі відкрили центр соціально-психологічної підтримки для переселенців

На сьогодні вже підготовлено та розповсюджено понад 100 тис. друкованих посібників: «Як ти, брате?» – про травматичний досвід, і як про нього розмовляти; «Як ти, кохана(ий)» – як розмовляти, якщо ви на відстані; «Як ти…» – як розмовляти з тими, хто втратив близьких; «Як ти, сонечко?» – як розмовляти з дітьми під час війни; «Як ви, командире?» – як розмовляти в армії, щоб створювати взаємну довіру та авторитет; «Як ти, ветеране?» – як розмовляти з тим, хто намагається повернутися до цивільного життя; «Поговори зі мною» – як надавати базову психологічну допомогу.

Посібники доступні на сайті проєкту для безкоштовного завантаження. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-