Ситуація зі смертю засудженого Сергія Троцька потребує ретельного розслідування - омбудсмен

Ситуація зі смертю засудженого Сергія Троцька потребує ретельного розслідування - омбудсмен

Укрінформ
Ситуація із засудженим українцем Сергієм Троцьком, якого спочатку побили у одному з місць несвободи, а потім не надали належного лікування, після чого він помер, потребує ретельного розслідування.

Про це у Телеграмі поінформував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

“10 грудня помер Сергій Троцько – засуджений, якого спершу побили в одному із місць несвободи, а згодом – приховали тяжку травму й не надали належного лікування. Сергій був засудженим, і відповідальність за його життя і здоров’я несла держава, а саме - профільні установи. Тому ця ситуація потребує ретельного розслідування”, - заявив Лубінець.

Омбудсман розповів, що раніше під час відвідування Софіївської виправної колонії №45 група національного превентивного механізму (НПМ) у складі працівників Офісу омбудсмена та громадськості виявила Сергія Троцька у неврологічному відділенні Софіївської багатопрофільної лікарні № 45, де чоловік перебував там у важкому стані.

“Моніторам не вдалося поспілкуватися з чоловіком – уже тоді Сергій не міг говорити через стан здоров’я. У хворого була деформація кісток черепа, порушення мовлення, відсутність зору на одне око. Засуджений навіть не міг сам за собою доглядати та ходити”, - зазначив Лубінець.

Уповноважений ВР із прав людини поінформував, що працівникам очолюваної ним інституції не надали будь-яку інформацію щодо обставин отримання чоловіком черепно-мозкової травми. За його словами, про це були відсутні записи і у меддокументах.

“За фактом порушення прав людини ми відкрили провадження та направили повідомлення до Національної поліції України щодо внесення до ЄРДР відомостей про можливе вчинення кримінальних правопорушень працівниками Софіївської багатопрофільної лікарні. А саме - щодо неналежного та несвоєчасного надання медичної допомоги, а також ймовірного катування або нелюдського чи такого, що принижує гідність, видів поводження та покарання. І з тим, аби розпочали досудове розслідування”, - розповів Лубінець.

Омбудсмен додав, що Офіс уповноваженого також направив до ОГП відповідне подання щодо порушення права засудженого на належну меддопомогу, а також — щодо невиконання ухвали Софіївського райсуду Дніпропетровської області від 26 жовтня 2023 року щодо проведення медобстеження засудженого.

“Після цього його (Троцька — ред.) перевели на лікування до Дніпровської обласної клінічної лікарні імені Мечникова, де чоловік і помер”, - зазначив Лубінець.

Читайте також: У Криворізькій виправній колонії виявили порушення прав людини - Лубінець

Уповноважений із прав людини вважає, що ситуація із цим засудженим є результатом бездіяльності Міністерства юстиції України та не реагування на порушення прав людини у місцях несвободи.

“Міністерство юстиції України має розглянути та відреагувати на всі подання, які я направляв до інституції, як уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Адже ми бачимо, до чого призводить недбалість та не реагування на порушення прав людини”, - йдеться у його дописі.

Як повідомлялося, у Офісі омбудсмена розповіли, що у всіх без винятку установах несвободи Міністерства юстиції України не дотримано норм протипожежної безпеки.

Перше фото: Дмитро Лубінець, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-