Продовольча програма ООН надає допомогу майже 280 тисячам пенсіонерів із зони бойових дій

Продовольча програма ООН надає допомогу майже 280 тисячам пенсіонерів із зони бойових дій

Укрінформ
Близько 278 тис. пенсіонерів, які проживають у зоні бойових дій і отримують низькі пенсії, із серпня отримують додаткову виплату коштом Всесвітньої продовольчої програми ООН; щомісяця на це виділяється 609 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики за підсумками засідання робочої групи Проєкту реформ гуманітарної допомоги та міжнародного розвитку для України (PeReHID).

"Спільно з ВПП ООН забезпечено додаткову виплату для пенсіонерів, які проживають у зоні бойових дій, і отримують низькі пенсії. З серпня таку допомогу щомісячно отримують приблизно 278 тис. осіб, на загальну суму 609 млн грн", - ідеться у повідомленні.​

У міністерстві зазначили, що друга хвиля проєкту охопить 350 тис. людей з інвалідністю.​

Серед інших важливих результатів координації гуманітарної допомоги з державними програмами - істотне підвищення розміру субсидії на домогосподарство на придбання дров та вугілля (із 6973 грн до 16 234 грн на рік). ​

“Наше завдання – об'єднати зусилля для того, щоби максимально ефективно використовувати ту гуманітарну підтримку і те гуманітарне реагування, яке надається нашими міжнародними партнерами. <...> Ми хочемо, аби ця підтримка в подальшому стала основою для стійкості української соціальної системи, підсилила її і дала можливість уже самостійно справлятися з викликами”, - заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

На засіданні робочої групи 12 грудня вперше зібралися представники уряду та міжнародних партнерів - усіх агенцій ООН, які долучені до ініціативи, представники ЄС, Великої Британії та інші партнери, які допомагають Україні з гуманітарними ініціативами.

Серед учасників були гуманітарний координатор/координатор системи ООН в Україні​ Деніс Браун, директор з питань розвитку Посольства Великої Британії в Україні​ Стефан Кософф, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде, експерт з гуманітарної допомоги Європейської комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги Самуель Марі-Фанон.

Ініціативу PeReHID створили навесні 2023 року. Цілі ініціативи – підтримка сталого переходу від екстреного гуманітарного реагування до відбудови та стратегічних проєктів стійкості. А також посилення національних систем та підтримка урядової програми реформування системи соціального захисту.

Читайте також: Продовольча програма ООН профінансує шкільні обіди для понад 60 тисяч дітей в Україні

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів із 24 листопада 2023 року підвищив до 3 250 грн граничний розмір пенсій для призначення грошової допомоги пенсіонерам від Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Право на отримання допомоги мають пенсіонери, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, а також на територіях, щодо яких визначено дату завершення бойових дій.

Для виплати допомоги отримувачам не потрібно подавати звернення. Розмір виплати визначається як різниця між 3 250 грн (із 24 листопада 2023 року) та пенсійною виплатою, але не менш як 100 грн.

Фото: Мінреінтеграції

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-