Верещук закликає міжнародних партнерів збільшити видатки на допомогу переселенцям

Верещук закликає міжнародних партнерів збільшити видатки на допомогу переселенцям

Ексклюзив
Укрінформ
Віцепрем’єр-міністр України, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук наголосила на важливості збільшення видатків міжнародних партнерів на проєкти, що допоможуть забезпечити внутрішньо переміщених осіб житлом та іншими необхідними речами.

Про це вона зазначила у коментарі Укрінформу.

«Ми зараз маємо на 2024 рік посилити пошуки джерел фінансування, адже наш державний бюджет майже цілком спрямований на безпеку та оборону. Проте соціальна сфера не має залишитись поза увагою», - акцентувала політик.

Вона зазначила, що на тлі загального спаду гуманітарні організації зменшили свої видатки «і в 2024 році, очевидно, будуть зменшувати».

«На сьогодні маємо рішення Норвегії, керівництво котрої має чіткий план, про виділення по 1,5 мільярда доларів на щорічно протягом 5 років», - нагадала міністр.

За словами Верещук, половина цих коштів буде йти на фінансування гуманітарної сфери, зокрема проєктів для ВПО.

Водночас вона закликала керівників та уряди інших країн-партнерів долучатись до фінансування таких ініціатив та проєктів, «спланувати свої видатки більш ефективно, тобто не розпорошувати видатки на 10-12 проєктів, які матимуть сумнівний ефект, а сконцентруватись на таких проєктах, як соціальне житло, молодіжне кредитування, які є абсолютно ефективні, ефективно впливають на стійкість, а також на зменшення кількості ВПО, які залишились без житла».

Читайте також: Щомісячні виплати отримують 2,6 мільйона переселенців - Верещук

«Нам дуже це важливо, щоб так робили не лише Німеччина і Норвегія, а й уряди інших країн, тому що це чітка, спланована, передбачувана позиція держави по відношенню до України і до нашого гуманітарного фронту», - наголосила політик.

Віцепрем’єр-міністр підкреслила, що необхідно збільшувати прямі видатки на допомогу внутрішньо переміщеним українцям, які втратили домівку внаслідок російської агресії, а також «на те, що допоможе їм виживати».

«В пріоритеті – забезпечення людей житлом, харчуванням, медикаментами і роботою, тобто найнеобхіднішим. Як тільки це ми забезпечимо, людина буде відчувати себе більш-менш стійко», - резюмувала Верещук.

Як повідомляв Укрінформ, Україна та Німеччина підписали угоди про надання фінансової допомоги у сумі 41,2 мільйона євро на реалізацію проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» та на створення енергоефективного житла для ВПО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-