Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Наша мета – щоб у кожній громаді була молодіжна рада

Наша мета – щоб у кожній громаді була молодіжна рада

Блоги
Укрінформ
Саме молодь була і є активним рушієм змін і зараз є стратегічним ресурсом країни та її інтелектуальним потенціалом

В Україні наразі створено понад 430 молодіжних рад. Упродовж останнього року, попри всі виклики, з’явилося 120 нових. Як вони працюють і розвиваються, чому це важливо та що потрібно для розвитку молодіжної політики – у цьому аналізі.

Через війну, економічні, соціальні та інші чинники багато молоді виїжджає за кордон, залишає свої громади в пошуках можливостей у великих містах в межах країни. Молоді люди не відчувають зв’язку з тією територією, де народилися чи проживають. Вони не знають свого потенціалу та можливостей, які можуть використовувати для участі в житті громади, впровадженні змін. Саме формування відчуття важливості, включеності, розкриття можливостей молоді та надання дієвих інструментів роботи – необхідні кроки для розвитку молоді в громадах.

Один з важливих кроків розв'язання проблеми – створення Молодіжних рад, як консультативно-дорадчих органів комунікації з владою. Родина молодіжних рад України існує вже понад два роки і демонструє свою ефективність. Це потужний локомотив активних та досвідчених людей, які допомагають молоді підвищувати участь у процесах прийняття суспільно-важливих рішень, діляться досвідом, надають підтримку та допомогу в регулюванні нагальних питань молодіжної політики. Ми розвиваємо молодіжну політику не лише на рівні селища, міста, громади чи області, а й усієї країни в цілому.

Національна програма "Незламна молодь: молодіжні ради", яка запрацювала з червня 2023 року, була створена саме для того, щоб посилити потенціал молодіжних рад, допомогти молодим людям реалізувати свій креативний потенціал і стати повноправними учасниками процесу розвитку їхніх громад.

Основною метою програми є зміцнення інституційної спроможності молодіжних рад по всій Україні, підвищення рівня співпраці з місцевою владою та обізнаності молоді та громадян про привабливість участі в молодіжних радах, залучення молоді до процесів прийняття рішень та плану відновлення України.

Програма розроблена Українською асоціацією молодіжних рад та втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI).

Програма передбачає навчання молодіжних дорадчих органів (Молодіжних рад) при місцевих органах влади ефективно взаємодіяти з владою та брати активну участь в розбудові міст та селищ.

Ми відібрали 10 громад з 5 областей, які протягом року будуть брати участь у навчанні. Це Переяславська та Славутицька, Білоцерківська (Київська область), Долинська та Коломийська (Івано-Франківська область), Подільська (Одеська область), Височанська та Слобожанська (Харківська область), Рівненська та Здолбунівська громади (Рівненська область).

Перші пілотні проєкти з навчання вже стартували в окремих регіонах. Зокрема, вже понад два місяці у громадах проходять менторські зустрічі з учасниками програми. Вже відбулося десять таких зустрічей у різних регіонах.

Молодіжні ради отримують освітню та практичну підтримку (у напрямку особистісного розвитку, командотворення, кризового менеджменту, навчальної програми громадянської освіти, проєктного менеджменту, досвіду грантів, взаємодії з владою та зацікавленими сторонами для зміцнення спроможності у своїх громадах).

Ми не просто говоримо про те, що молодь – це наше майбутнє. Ми справді робимо усе можливе, щоб молоді люди були максимально інтегровані в політичні процеси й мали реальний вплив. Молодь отримує інструменти для особистісного розвитку, підвищення рівня взаємодії з владою, забезпечення своїх прав. Це інвестиція в наше майбутнє, формування пласту активних, досвідчених, мотивованих людей, які розвиватимуть нашу країну. Адже саме молодь є ключовим фактором соціального та економічного прогресу країни, творчим та потужним ресурсом, що буде визначати напрямок уряду та політики. Це мотивує молодь залишатися в громадах, розвивати їх та будувати успішне майбутнє, створювати бізнеси, інфраструктурні та культурні проєкти. В майбутньому це – податки та поповнення бюджету громади, подолання демографічної кризи та розв’язання соціальних проблем.

Звісно, ще багато роботи попереду. І ми маємо чітку стратегію розвитку Молодіжних рад, проводимо постійні зустрічі, щоквартальні збори, різноманітні заходи, щоб закріпитись у громадах і створити всі умови для повноцінного діалогу між владою і молоддю. Українська асоціація молодіжних рад надає експертно-консультаційну, менторську підтримку у створенні та оновленні складу рад. Тільки уявіть, впродовж останнього року, попри всі виклики, в Україні з’явилося 120 нових молодіжних рад. Загальна їхня кількість становить уже понад 430. Нещодавно були створені Молодіжні ради у Височанській та Слобожанській громаді на Харківщині, також молодь Здолбунівської громади отримала свій інструмент голосу. І це не просто «робота з молоддю», це реальна участь молоді у процесах на всіх рівнях.

Серед основних активностей є національні та локальні діалоги з молодіжними радами, менторські програми, тренінги та воркшопи на теми взаємодії із ВПО, бюджету та фандрейзингу, адвокації та побудови взаємодії з ОМС, внутрішньої роботи МР тощо. І ми вже бачимо наскільки це важливо і необхідно для молоді.

Наша мета – щоб у кожній громаді була своя молодіжна рада, яка напряму буде комунікувати з місцевими органами влади, впливатиме на ухвалення рішень та майбутнє свого міста, села, району тощо.

Особливо актуальною є участь молоді у формуванні політики відновлення України та розвитку у післявоєнний період, євроінтеграції. Бо ж саме нинішня молодь формуватиме вектор розвитку в майбутньому. Для цього вже зараз молоді потрібні знання своїх можливостей, повноважень та інструментів.

Зараз Україна здобуває унікальний досвід реалізації нової молодіжної політики саме під впливом запиту самої молоді. Про це свідчить її активність під час Всеукраїнського форуму обласних молодіжних рад. Навіть в умовах ракетних обстрілів та відключень електроенергії представники областей збиралися, щоб обговорити з Офісом Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства молоді та спорту України, ОВА та фондів актуальні питання.

Наша молодь справді незламна. Як і наша країна, яка мужньо дає відсіч ворогові. Лідер якої, теж доволі молода людина, вразив Україну і світ своєю стійкістю і незламністю. Ми бачимо молодих принципових лідерів на фронті, у бізнесі, мистецтві, спорті, в різних галузях, які самовіддано працюють на благо країни, гордо підіймають український прапор на світових майданчиках. Ми бачимо активних представників у громадах, де працюють Молодіжні ради.

Молодь справді прагне змін і кращого життя для себе, для своїх громад, країни. Багато молодих людей обрали життя і навчання в Україні, попри війну та усі складнощі. Молодь демонструє, що вона готова працювати та розвивати країну. І держава також має відповідати взаємністю, показати, що такі люди є важливими: вислуховувати потреби, надавати зворотний зв’язок, аналізувати проблеми та шукати шляхи їх вирішення. Так само і громада має бути зацікавлена в молоді. Якщо їй цікаво й комфортно, це надихає розвиватися саме в цій громаді. Необхідно забезпечувати можливості для самовираження, заповнити змістом життя в громаді, надати відчуття впливовості, включення молоді у формування порядку денного, формування майбутнього.

Саме тому важливо, щоб місцеві громади уже зараз визначали систему стимулів, які б допомогли зупинити міграцію молодих людей з маленьких населених пунктів: починаючи від створення інфраструктури, забезпечення робочих місць до навчань та залучення молоді у життя громади.

Якщо оглянутися на ключові історичні та державотворчі події в Україні, то саме молодь була і є активним рушієм змін. І зараз є стратегічним ресурсом країни та її інтелектуальним потенціалом, що буде формувати порядок денний у майбутньому. І наше завдання зараз – зберегти цей стратегічний ресурс та розвинути його потенціал.

Володимир Сонько, голова Української асоціації молодіжних рад, член молодіжної ради при МЗС України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-