Кіберполіція допомогла викрити міжнародну хакерську групу, яка атакувала 168 компаній

Кіберполіція допомогла викрити міжнародну хакерську групу, яка атакувала 168 компаній

Укрінформ
Фахівці кіберполіції спільно з іноземними колегами в ході багаторівневої міжнародної операції знешкодили хакерське угруповання, яке атакувало 168 компаній у країнах Європи, Азії та Америки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна поліція.

«Оперативники Департаменту кіберполіції під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури, спільно із колегами з Європолу, Євроюсту, із залученням правоохоронців Франції, Чехії, Німеччини, Італії, Латвії, Нідерландів, Іспанії, Швеції, Японії та Канади провели масштабну міжнародну операцію по знешкодженню небезпечного хакерського угруповання», - ідеться у повідомленні.

Починаючи з 2020 року зловмисники атакували вірусом-вимагачем 168 міжнародних компаній у країнах Європи та Америки. Зловмисники заражали сервери шкідливим програмним забезпеченням та викрадали з них інформацію. У подальшому дані на комп’ютерах жертв зашифровувалися і робилися непридатними для використання.

Читайте також: Російські хакери атакують урядові сайти Ізраїлю

За відновлення доступу члени угруповання вимагали від 5 до 70 мільйонів доларів у криптовалюті. У разі несплати викупу або звернення до правоохоронців погрожували розповсюдити викрадені дані у даркнеті.

Організатори чітко розподіляли обов’язки між учасниками групи. Окремі члени відповідали за збір інформації та пошук вразливих місць в архітектурі кібербезпеки жертв. Зібрану інформацію вони передавали спільникам з навичками комп’ютерного програмування. Останні відповідали за створення та модифікування шкідливого програмного забезпечення з метою подальшого ураження конкретної компанії.

У рамках міжнародного розслідування разом із правоохоронними органами ЄС та країн Азії українські правоохоронці провели масові обшуки в Києві у приміщеннях одного з учасників угруповання. Вилучені ноутбуки, мобільні телефони та електронні носії інформації.

У Франції затримали одного з розробників шкідливого програмного забезпечення. Днями були проведені також обшуки у його спільників на території Іспанії, Латвії та Чехії.

Французькі компетентні органи розслідують кримінальне провадження за фактами несанкціонованого доступу та перебування в автоматизованих системах обробки даних, несанкціонованого вводу та підміни даних в автоматизовану систему обробки даних, перешкоди роботі системи автоматичної обробки даних, вимагання (здирство) в складі організованого кримінального угрупування, відмивання коштів (легалізація) в складі організованого кримінального угрупування, які передбачені рядом статей Кримінального кодексу Франції.

Читайте також: Європол долучився до спільної групи щодо розслідування міжнародних злочинів в Україні

Як повідомляв Укрінформ, у вересні в ході широкомасштабної операції правоохоронних органів США, Німеччини, Франції, Нідерландів, Великох Британії, Румунії та Латвії був завданий удар по міжнародній мережі шкідливого програмного забезпечення Qakbot.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-