Лауреатом Нобелівської премії миру стала іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді

Лауреатом Нобелівської премії миру стала іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді

Укрінформ
Лауреатами Нобелівської премії миру 2023 року стала правозахисниця із Ірану Наргес Мохаммаді.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці премії у соцмережі Х.

«Норвезький Нобелівський комітет вирішив присудити Нобелівську премію миру-2023 Наргес Мохаммаді за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та її боротьбу за захист прав людини та свободи для усіх», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається на сайті премії, Мохаммаді була заарештована іранським режимом 13 разів, п’ять разів засуджена, і в результаті їй було винесено вирок до 31 року ув’язнення та 154 ударів батогом. Мохаммаді все ще перебуває у в’язниці.

Читайте також: Лауреат Нобелівської премії з фізики перекаже гроші на проєкт в Україні

У пресрелізі Нобелівського комітету йдеться, що гасло «Жінка – Життя – Свобода», яке лунало із вуст мітингарів в Ірані після вбивства поліцією моралі Махси Джини Аміні у вересні минулого року, «належним чином відображає відданість і роботу Наргес Мохаммаді. Лауреатка премії бореться за припинення систематичної дискримінації та гноблення жінок в Ірані. Вона також бореться за свободу вираження поглядів і право на незалежність та проти правил, які вимагають від жінок прикривати своє тіло, зазначили у комітеті. 

«Наргес Мохаммаді – жінка, правозахисниця та борець за свободу. Присуджуючи їй цьогорічну Нобелівську премію миру, Норвезький Нобелівський комітет хоче вшанувати її мужню боротьбу за права людини, свободу та демократію в Ірані», – йдеться у пресрелізі.

Як повідомляв Укрінформ, лауреатами Нобелівської премії миру 2022 року стали керівник білоруського правозахисного центру «Вясна» Алесь Біляцький, російська правозахисна організація «Меморіал» та українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод».

Читайте також: Нобелівську премію з літератури отримав норвежець Йон Фоссе

У Швеції та Норвегії триває Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі лауреати премії за 2023 рік. Лауреат премії з економіки буде оголошений у столиці Швеції Стокгольмі 9 жовтня.

Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в мерії Стокгольма 10 грудня – у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-