За стандартами НАТО: Як організація ArmWomenNow створює жіночу військову форму

За стандартами НАТО: Як організація ArmWomenNow створює жіночу військову форму

Укрінформ
У Силах оборони України служать більше жінок, аніж в арміях країн-членів НАТО, тому потреба у гендерно орієнтованому забезпеченні війська дуже висока

Понад 60 тисяч жінок зараз проходять службу в складі Сил оборони України. Серед них – щонайменше 5 тисяч захищають державу на передових позиціях фронту. Однак донині в Україні не затверджений стандарт жіночої військової форми. Під час вступу до лав оборонних сил жінкам продовжують видавати комплекти чоловічої військової форми і спідньої білизни, які здебільшого не відповідають пропорціям жіночої тілобудови.

1 червня 2022 року в Україні запрацювала соціальна ініціатива ArmWomenNow, яка відшиває жіночу війську форму і безкоштовно забезпечує нею жінок-військовослужбовців на передовій. Кореспондентка Укрінформу побувала в київському хабі організації, ознайомилась зі зразками форми, а також поспілкувалася із засновницею Іриною Никорак і жінками, які того дня прийшли отримувати форму та спідню білизну.

ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЖІНОЧОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ФОРМИ В УКРАЇНІ – ЦЕ ПИТАННЯ РІВНОСТІ

Команда ArmWomenNow розробила для жінок спідню білизну, два типи термобілизни – зимовий і демісезонний, польову форму, зимову форму і спеціальну форму для вагітних. Засновниця ініціативи підкреслила, що жіноча військова форма створюється за стандартами НАТО.

Вона зазначила, що ArmWomenNow – це проєкт про повагу до гідності жінок, а також наголосила, що затвердження жіночої військової форми в Україні – це питання рівності. «У країні, яка прагне вступити в НАТО, не може бути ситуації, коли жінка воює у чоловічій спідній білизні. Ми працюємо над тим, щоб ініціювати реформу речового забезпечення в українській армії», – сказала засновниця соціальної ініціативи.

Ірина Никорак констатувала, що для того, аби жінка була ефективною як бойова одиниця, у неї має бути зручна і функціональна форма. «Зокрема, це питання безпеки. Перебуваючи на передовій, виконуючи бойові завдання, жінка повинна мати ідеальну форму та захисну амуніцію», – підкреслила засновниця організації.

Водночас вона зауважила, що ArmWomenNow функціонує за рахунок донатів від громадян, благодійних фондів, бізнесу. Никорак уточнила, що за понад рік існування ініціативи на пошиття жіночої військової форми вдалося залучити понад 8 мільйонів гривень.

Засновниця ініціативи також розповіла, що тканина для пошиття жіночої форми закуповується за кордоном – у Туреччині, Польщі, Китаї. Тип матеріалу – ріп-стоп відповідно до технічних вимог Міністерства оборони. Никорак зауважила, що тканина вогнетривка і вологостійка. Засновниця організації наголосила, що матеріал, з якого відшивають форму, перевіряли через прилади нічного бачення, щоб переконатися, що жодна нитка не відсвічує. Перевірка пройшла успішно.

ТЕХНІЧНА СПЕЦИФІКАЦІЯ ЩОДО ЖІНОЧОЇ ВІЙСЬКОЇ ФОРМИ ВЖЕ ГОТУЄТЬСЯ

ArmWomenNow активно співпрацює з Міністерством оборони України і намагається досягнути затвердження стандарту військової форми для жінок на державному рівні. У межах такої співпраці польова форма і спідня білизна, створені  організацією, уже пройшли два етапи тестувань на офіційному рівні. Перший етап відбувся в листопаді 2022 року, другий – у травні 2023 року.

Щодо спідньої білизни вже розроблена технічна специфікація, яка стане основою для затвердження на державному рівні, щоб МОУ могло робити закупівлі й забезпечувати нею всіх жінок в армії. За словами засновниці соціальної ініціативи, аналогічний шлях проходить військова форма, технічна специфікація щодо якої зараз готується. Вона висловила сподівання, що за декілька тижнів відповідна документація буде готова.

«Уся необхідна робота вже зроблена. Сподіваюся, що до кінця року все буде затверджено належним чином у наказах Міністерства оборони, які регулюють правила носіння військової форми, після чого жінок будуть забезпечувати зручною, комфортною, функціональною формою», – підкреслила Никорак.

На її переконання, в МОУ чітко розуміють, що питання затвердження стандарту жіночої військової форми давно на часі.

ЖІНКИ НА ПЕРЕДОВІЙ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВУ ФОРМУ БЕЗКОШТОВНО, У ТИЛУ – ЗА ДОНАТИ

Никорак підкреслила, що для соціальної ініціативи пріоритет – забезпечення формою жінок-військових на передовій. Це відбувається абсолютно безкоштовно. Достатньо залишити запит.

Станом на зараз ArmWomenNow передала близько п’яти тисяч комплектів форми і спідньої білизни жінкам на передову. Окрім того, організація співпрацює з працівницями Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Національної поліції, окремими бригадами – команда повністю забезпечила потреби жінок із 100, 109, 112, 241 бригад, нині формує запит на 108 бригаду.

Водночас жінки-військові, які перебувають у тилу, можуть отримати форму за донат, який становить собівартість – орієнтовно 2200 гривень. У цьому контексті засновниця повідомила, що незабаром організація планує запустити акцію, завдяки якій цивільні громадяни зможуть «підвісити» форму для військових, оплативши її собівартість.

«ФОРМА ВІД ARMWOMENNOW – ЦЕ МІЙ ПОРЯТУНОК»

Хаб ArmWomenNow розташовується поблизу метро «Кловська» у центрі Києва. Туди регулярно приходять жінки-військові, щоб підібрати розмір і отримати комплекти військової форми та спідньої білизни. Кореспондентка Укрінформу під час перебування в хабі застала двох відвідувачок – командирку взводу технічних засобів розвідки Наталію (позивний «Ангел») та медсестру-анестезистку в 23 військовій санітарній летючці Марійку.

Наталія до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну займалася кіновиробництвом, а з перших днів війни разом із сином вступила до лав Сил оборони України. 25 лютого 2022 року – у свій день народження – жінка сформувала підрозділ. Нині вона керує взводом технічних засобів розвідки. Брала участь у бойових діях на Ізюмському і Бахмутському напрямках. Зараз перебуває в Києві на відновленні, але незабаром повертатиметься на Бахмутський напрямок. До виконання бойових завдань жінка повернеться у формі від ArmWomenNow.

Вона на власному прикладі розповіла, що жінки часто зіштовхуються з відсутністю форми потрібного розміру у військкоматах, тому доводиться все перешивати. Наталія вперше отримала жіночу форму від ArmWomenNow і поділилася враженнями після примірки: «Здається, тканина така сама, як і в чоловічої форми, але зовсім інша справа в пошитті. Вона зручна, по фігурі  гарно сидить. Для нас, жінок, важливо, який ми маємо вигляд. Хоч у чому б ми були, прагнемо мати гарний вигляд. Це нас надихає і мотивує перемагати».

Своєю чергою медсестра-анестезистка Марійка, яка бере участь у перевезенні та евакуації поранених бійців, носить форму від ArmWomenNow уже рік. Вона звернулася до команди соціальної ініціативи після того, як отримала чоловічу форму 48 розміру 4 зросту, маючи зріст 152 см.

«Форма від ArmWomenNow – це мій порятунок. Вона дуже функціональна, зручна. З вересня  2022 року і до кінця липня 2023 року я постійно ношу один комплект. На ньому все побувало: і кров, і сеча, й антибіотики. Крім цього, я постійно працюю з чимось гострим – голками, ножицями, скальпелями, – але тканина дуже міцна. Форма витримує абсолютно все», – підкреслила Марійка.

У Силах оборони України служать більше жінок, аніж в арміях країн-членів НАТО, тому потреба у гендерно орієнтованому забезпеченні війська дуже висока. Відповідні реформи необхідно оперативно впроваджувати, щоб усі жінки-військовослужбовці могли ефективно виконувати бойові завдання, не відчуваючи дискомфорту.

Ангеліна Страшкулич, Київ
Фото – Геннадія Мінченка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-