Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ви теж вірите, що фруктові соки корисні?

Ви теж вірите, що фруктові соки корисні?

Блоги
Укрінформ
Людям потрібні не соки, а цільні фрукти, овочі та ягоди, в яких є клітковина – той жмих, який викидається, коли роблять соки

Останнім часом дуже модними стали захоплення людей "органічною", "чистою", "натуральною" їжею. Є спеціальні магазини, відділи "здорової їжі" і тому подібні заморочки.

Так-от чомусь до здорових продуктів відносять соки. Полиці завалені, значить, є попит. Біля соків – нектари, соковмісні напої. Вони дешеві, кисло-солодкі й потенційно небезпечні.

Соки. Їх продають літрами, а є й маленькі упаковочки – для маленьких діток, яким мами одразу дають "сочок" у візочок – і дитина цмулить, а мама й рада, що дитина спокійно сидить і "вітаміни п'є".

Давайте про соки.

Чи потрібні вони людям?

Не потрібні.

Людям потрібні цільні фрукти, овочі та ягоди, в яких є клітковина (той жмих, який викидається, коли роблять соки).

Жмих – це різні види клітковини – розчинної та не розчинної, яка живить різні види бактерій, що живуть у нашому кишечнику. Бактерії, наївшися такої клітковини, утворюють речовини, які захищають кишечник від запалень, раку, є природними сорбентами, які поглинають токсини, допомагають печінці бути здоровою і робити здоровими нас.

Якщо ж людина вип'є сік, бактерії залишаться без їжі.

А ЧИМ ТОДІ ТАМУВАТИ СПРАГУ?

Водою. Якщо хочеться смачнішого смаку, додайте у воду соку лимона чи ягід, чи наріжте тонко яблуко.

ЧИМ НЕ ЗДОРОВІ СОКИ?

В одній склянці соку – сік із 2-3 великих апельсинів чи 3-4 середніх яблук. Навряд чи стільки з'їсте за раз. Але навіть якщо й з'їсте, то це буде набагато корисніше для організму, аніж склянка соку.

Така велика кількість одномоментно випитого рідкого цукру спричинить надмірний викид інсуліну в кров і буде використана організмом для перетворення на жир.

Цей жир відкладатиметься переважно у печінці, заважаючи їй синтезувати здоровий холестерин, ферменти детоксикації й виконувати багато інших потрібних функцій.

Бо в одній склянці соку може бути кілька повних чайних ложок суміші цукру та фруктози. При зловживанні солодкими напоями виникає стан глюкозотоксичності. Щоб зменшити цей негативний вплив цукру, після склянки соку треба не сидіти, а порухатись.

Звісно, якщо випили один раз у квартал склянку соку, то нічого страшного не трапиться. Але якщо фруктовий сік – щодня у раціоні, то читайте далі.

У 1800 році середньостатистичний француз вживав лише 600 грамів цукру в рік, у 1930-му – 30 кг, а тепер це понад 45 кг. Середньостатистичний американець в рік споживає понад 63 кг цукру; німець – 53; британець – 49, а про українців статистика є лише за 2018 рік – 30 кг чистого цукру, тобто, в середньому 83 грами в день, при максимальній допустимій денній кількості 50 г (МОЗ України).

Переконана, що ця кількість у реальності значно вища, бо заїдаємо і запиваємо стрес солодощами.

І це лише чистого цукру.

Враховуючи, що у нашому житті є багато інших простих вуглеводів (хліба, солодощів, вихолощених від оболонок каш), то виходить їх занадто багато.

Якщо додати до цього гіподинамію, хронічний фоновий стрес і не збалансоване харчування загалом, то це створює сприятливий фон до багатьох порушень і хвороб (ожиріння, цукровий діабет 2 типу, атеросклероз, запальні та аутоімунні захворювання тощо).

A ЯКЩО СИЛЬНО ХОЧЕТЬСЯ СОКУ?

Розведіть його водою, 1:1 або 1:2 (води більше).

ЯКЩО ВСЕ Ж КУПУЄТЕ СОКИ, ЯКИМ НАДАТИ ПЕРЕВАГУ?

З м'якоттю, але навіть їх розводьте водою.

ЧИ КОРИСНІ ОВОЧЕВІ СОКИ?

Томатний - так.

Якщо буряковий – розводьте водою та іншими соками, то також корисний.

До речі, буряковий сік підвищує витривалість серця та легенів при фізичних навантаженнях. Сік буряка багатий нітратами, які перетворюються на оксид азоту, який впливає на забезпечення серцевого м'язу киснем, покращує кровотік.

Недарма найкращі кенійські марафонці п'ють сік з буряка перед змаганнями.

Тому, якщо страшенно захочеться купити і випити соку, то можливий овочевий сік.

Всі інші соки – це лише для епізодичного вживання, наприклад, після тривалої фізичної праці, психо-емоційних та фізичних навантажень.

У всіх інших випадках пийте воду.

Оксана Скиталінська
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-