Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Куди подіти ченців-«безхатченків» УПЦ МП

Куди подіти ченців-«безхатченків» УПЦ МП

Блоги
Укрінформ
Лишити їх у Лаврі означає дати можливість московській церкві укорінитися в нових умовах – це лише питання часу

Українці не можуть без мазохізму. Це я про ідею залишити певну кількість ченців «поважного віку» УПЦ Московського патріархату в Лаврі. Фактично йдеться про створення притулку для тих монахів у віці, яких митрополит у Києві Онуфрій і Ко нібито «зробили безхатченками» (!). І їх треба «пожаліти» й «опікуватися». За державний рахунок, я так розумію, чи за рахунок ПЦУ?… До речі, у самих старців чи у монастиря ПЦУ хтось запитував про таке бажання?

Складається враження, що у тих сотнях монастирів УПЦ МП, про які щороку звітує ця релігійна організація, немає місця для кількох десятків служителів? Там також уже запитували?

Автори ідеї або не зовсім зрозуміли – що таке чернецтво і які його традиції (канонічні приписи), або мають на увазі обхідний маневр – як зробити так, щоб нічого насправді не змінилося…

Почнемо з умовних старців – якого віку вони повинні бути, в якому стані здоров’я і хто це має визначати? Хто їх має доглядати? І ще десятки питань, відповіді на які призводять до наступної картини:

- Для старців мають проводитися богослужіння – потрібно передавати в оренду храм. Мають бути також молодші клірики УПЦ МП, які здійснюють богослужіння чи доглядають немічних. І знову монастир МП?

- Якщо проводяться богослужіння, то як не пускати на це дійство віруючих, які приїхали у Лавру?

Екзальтовані й політизовані бабусі моспатріархату – «і знову доброго дня!».

Що ж зміниться? Масштаби? Та це тільки питання часу…

Олександр Саган

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-