Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Вибух на ЗАЕС можливий, лише якщо підірвати там ядерний заряд

Вибух на ЗАЕС можливий, лише якщо підірвати там ядерний заряд

Блоги
Укрінформ
При плавленні її реактори поводитимуться інакше, ніж на ЧАЕС свого часу, але рашисти можуть докласти всіх зусиль, аби лиш дошкулити нам та Європі

Мої знання у фізиці та техніці ядерних реакторів досить поверхові, але їх вистачає для того, щоб оцінити ймовірність масштабної катастрофи (порядку чорнобильської чи більше) при підриві ЗАЕС як низьку. Але навіть 10% від масштабу Чорнобиля вистачить, щоб наробити забагато біди.

Крім того, я абсолютно не виключаю, що рашисти можуть підірвати на ЗАЕС тактичний ядерний заряд і заявити, що це "вибух реактора" (до речі, це єдиний гарантований спосіб створити повноцінну велику радіоактивну хмару, бо реактори ЗАЕС при плавленні "схлопнуться", а не вибухнуть, як чорнобильські). 

Звісно, таку грубу підставу миттєво розкриють, але зараз вони бачать вкрай мляву реакцію на підрив Каховської дамби і можуть, в своєму стилі, вирішити, що ніякої реакції не буде і на підрив АЕС.

У мене закрадається паскудна думка, що сворення великої зони радіоактивного забруднення може бути для путіна легітимним приводом вийти з програшної війни. Створюється величезна безлюдна буферна зона, Європа та світ налякані так, що миттєво зажадають замороження конфлікту (принаймні, росіяни можуть на це сподіватися), можна буде цілком "законно" вивести війська з ні на біса не потрібних їм бамбасу та "нових областей", які стануть, у великій мірі, зоною відчуження. Потенціал України до відновлення в перспективі десятків років буде фактично помножено на нуль.

На щастя, ймовірність такого сценарію досить мала саме тому, що він логічний, а з логікою там з самого початку було дуже погано. Тому, скоріше за все, буде реалізовано щось максимально придуркувате і, як завжди у них, через одне місце.

Але з безпосереднього околу ЗАЕС я б усім наполегливо радив забратися подалі, якщо є така можливість.

Семен Єсилевський
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-