Лубінець виступає за створення організації, альтернативної Червоному Хресту

Лубінець виступає за створення організації, альтернативної Червоному Хресту

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець виступає за створення нової міжнародної організації, що буде альтернативною Міжнародному комітету Червоного Хреста.

Про це він заявив на пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Відповідно до Женевської конвенції , міжнародні організації, безумовно, мають відігравати важливу роль у питанні поверення військовополонених. Безпосередню участь має брати Міжнародний комітет Червоного Хреста. Винятковий мандат по військовополонених у світі має саме МКЧХ, і це проблема. Бо завжди монополія призводить до того, що знижуються результати. Нема результативності і немає, ким замінити... Чи треба щось з цим робити? Звісно. І є пропозиція з української сторони, і ми неодноразово зверталися до наших міжнародних партнерів з ініціативою створення альтернативної організації", - сказав Лубінець.

За його словами, на даний час тільки МКЧХ має мандат на відвідування полонених, спілкування з ними, фіксацію умов утримання, забезпечення їхніх прав, зокрема, права на спілкування з рідними. І така організація з унікальним мандатом одна у світі, зазначив він.

Читайте також: Коордштаб закликав Червоний Хрест добиватися виконання мандата організації у росії

"В України з МКЧХ непрості стосунки. Я неодноразово їх критикував. Адже виходить таким чином, що роль міжнародних організацій є на папері, але дуже часто ми її не бачимо в житті", - підкреслив уповноважений ВР.

На його переконання, сьогодні назріла нагальна потреба у створенні нової альтернативної організації такого типу. "Це може бути будь-яка оранізація, створена на базі ООН чи на базі світової організації омбудсменів. На базі кого завгодно, але альтернатива має бути", - наголосив Лубінець.

Третя Женевська конвенція зобов'язує сторони в міжнародному збройному конфлікті надати Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ) негайний доступ до всіх військовополонених і право відвідувати їх, де б вони не утримувалися.

Читайте також: Лубінець закликає ООН та Червоний Хрест покарати росію після відео страти українського бійця

Як повідомлялося, у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими наприкінці квітня 2023 року заявили, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не мають можливості фіксувати стан здоров’я військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-