Від Кракену, нового субваріанту вірусу Омікрон, вже є вакцини

Від Кракену, нового субваріанту вірусу Омікрон, вже є вакцини

Укрінформ
Що буде надалі в Україні з грипом, наразі, невідомо, а от на Кракен українці - хворітимуть

Наприкінці осені фахівці прогнозували, що саме цієї зими грип, який два «ковідних» роки не чіпав нас через безпрецедентні заходи безпеки, має нарешті  «надолужити втрачене». Водночас дистанційний режим роботи та навчання й напівзакриті торгівельні центри могли завадити розвернутися цьому сценарію. Що справдилося з цих прогнозів, і яка ситуація зараз?

Кракен – це, виявляється, міфічне морське чудовисько

Спочатку – кілька цифр.

У столиці за п’ятий  тиждень 2023 року зареєстровано 7336 нових випадків захворювань на грип та ГРВІ, зокрема і на  COVID-19, повідомляє Київська міська державна адміністрація. Рівень захворюваності нижчий від епідемічного порогу на 68,7%. Загалом було зафіксовано зниження захворюваності на 7, 9% порівняно з попереднім тижнем. Але це відбулося за рахунок дорослого населення. Серед дітей, навпаки, спостерігається зростання захворюваності на 9, 3%.

Згідно моніторингу захворюваності у Львівській області на гострі респіраторні вірусні інфекції, спостерігається загальне зростання захворюваності більше, ніж на 5 %. Стосовно грипу, згідно лабораторних досліджень, в області циркулюють здебільшого  віруси грипу А. Віруси ж грипу В – це буквально поодинокі випадки.

В області спостерігається і зростання кількості  підтверджених випадків COVID-19  - приблизно на 30%. Нового підвиду штаму коронавірусу омікрон XBB.1.5 (або «Кракен»),  який вже було виявлено в Україні на початку року, в області поки не зафіксовано, але це не означає, що його немає.

Тепер – трохи докладніше про Кракен.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, XBB.1.5 не має специфічних мутацій, які б могли робити його небезпечнішим за інші субваріанти. Проте він доволі швидко витісняє варіант Омікрону, який циркулював раніше. Його виявлено вже у 38 країнах, більшість випадків зареєстровано у США.

Наталія Іванченко, генеральний директор Львівського обласного лабораторного центру МОЗ, розказує, чому новий штам крім офіційної назви XBB1.5 отримав неофіційну – Кракен.

-  Кракен дуже заразний через надзвичайно високу активність зв'язування вірусу із клітинами людини - аналогія з міфічним Кракеном, який щупальцями обплутує свою жертву, - пояснює Наталія Іванченко. - ВООЗ офіційно визнала його заразнішим за Омікрон. Оскільки Кракен навчився обходити імунітет після раніше перенесеного коронавірусу, захист від нового штаму мають лише вакциновані за наявності мінімум однієї бустерної дози.

Лікар нагадала, що штам Кракен особливо небезпечний для людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом. А основні симптоми COVID-19 є характерними і для Кракена. Тобто, це висока температура, безперервний кашель - це означає сильний кашель протягом більш як години або більше трьох епізодів такого кашлю протягом 24 годин. Також актуальними симптомами залишаються втрата або зміна нюху чи смаку, задишка, втома чи відчуття виснаження. Біль у тілі, головний біль, біль в горлі теж можуть вказувати про захворення на Кракен.

- У разі появи ознак хвороби - звертайтеся до лікаря. І не забувайте про вакцинацію, - каже фахівець.

Вже є вакцини, адаптовані під Омікрон

Здавалося б, ситуація з захворюваністю на респіраторні вірусні інфекції більш-менш спокійна, новий Кракен, судячи з усього, не страшніше того Омікрону, який ми вже пережили, та й зима має скоро закінчитися. Можна було б і видихнути. Чи ні? Про це ми запитали голову Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федора Лапія.

Федір Лапій
Федір Лапій

-  І так, і ні, - каже експерт. - Дивлячись на минулі сезони, - крім двох минулих років -   грип до нас може ще  прийти і у другій половині січня, і у лютому. Попереду  - ще цілий місяць зими, і робити якісь висновки ще зарано.  До того ж на сьогоднішній день ми таки маємо сценарій твіндемії - тобто коли у нас одночасно є і COVID-19, і грип. Те, що  із зрозумілих причин  діти у багатьох регіонах України зараз не навчаються у школах, багато дітей виїхало за кордон, тобто класи не наповнені, не дозволяє грипу розгулятися. Те саме можна сказати і про COVID-19. Хоча, скажімо, за минулий тиждень, порівняно з попереднім, кількість підтверджених випадків  COVID-19 зросла на 24%. І якщо кількість госпіталізацій за цей період залишилася без змін, то кількість смертей виросла - на 68%. Думаю, що стосовно COVID-19, ми знаходилися деякий час на плато, а тепер захворюваність буде зростати.

-  Через Кракен?  - запитуємо у експерта.

-   Можливо,  це вже дійсно пов'язано з Кракеном, але хотілося би подивитися на динаміку. Хоча  це цілком очікувано. Якщо в країні був виявлений  пацієнт із субваріантом Омікрона, який називається Кракен (XBB.1.5), то, зрозуміло, це не єдиний випадок.

-  Лікарі знову кажуть, що треба вакцинуватися…

-  Крім того, що він більш заразний - принаймні такі висновки можна робити   по тому, як розвивалися події у Сполучених Штатах, де його частка серед інших варіантів вірусу дуже швидко зросла -  відомо, що  він «вислизає» з-під відповіді антитіл, - пояснює Федір Лапій. - Але тим не менше на сьогоднішній день також відомо, що така важлива ланка як Т-клітини (лімфоцити, що відіграють центральну роль у здійсненні клітинної специфічної імунної відповіді – ред.)  продовжують працювати, і вакцинація захищає від тяжкого перебігу захворювання, в тому числі і зумовленого Кракеном.

Але варто уточнити, що мова йде не про одну і не про дві дози, які багато хто з нас отримали більше року тому, підкреслює експерт. Мова йде принаймні про одну «свіжу» бустерну дозу. Тим більше в Україні наразі доступна ще й вакцина, адаптована під варіант Омікрон.

- Якщо раніше вакцини були розраховані на Уханський варіант, зараз вже є вакцини, адаптовані під варіант Омікрон, і вони використовуються для бустерних доз, - розповідає фахівець. – Це не значить, що попередні вакцини не працюють. Але ефективність щодо ускладнень і госпіталізації від нових вакцин значно вища.

Як виявилося, йдеться про  ту саму вакцину КОМІРНАТІ проти COVID-19,  розроблену німецькою компанією BioNTech у співпраці з Pfizer. Але яка має трохи інший склад. У Євросоюзі вже є адаптовані вакцини й від компанії Модерна.

-  А улюблений багатьма, особливо пенсіонерами, Коронавак теж адаптували? – запитуємо у експерта.

- Коронавак - не адаптований, - відповідає Федір Лапій. - Справа у тому, що сучасні інноваційні технології, які використовують для вакцин на платформі мРНК,  характеризуються ще й тим, що їх досить швидко можна адаптувати під зміни вірусу. І модерна, і пфайзер - це мРНК вакцини. Хоча Коронавак -  теж хороша вакцина.

-  Я десь читала, що якщо була вакцинація якимись двома вакцинами, тим же Коронаваком, скажімо, то бустерну дозу треба робити вже чимось іншим для більшої ефективності. Це правда?

-  Мова йде про так звані гедрологічні (змішані) схеми, коли для курсу вакцинації використовуються вакцини різних виробників, - пояснює Федір Лапій. - Так от, коли для третього щеплення або першого бустера використовується вакцина мРНК, наприклад, після двох доз Коронавака,  імуногенність, тобто сила імунної відповіді, буде справді вищою. Або дві дози Пфайзера, а третя - Коронавак, скажімо. Дослідження показали, що по ефективності обидві ці схеми не відрізняються.  Тут є певний ризик більш активної реакції організму на вакцину, скажімо, підвищення температури. Але ці реакції не є настільки серйозними та важкими, щоб відмовлятися від змішаних схем вакцинації. Якщо ж  ви зробите бустер тим же Коронаваком, дослідження показали, що така схема теж ефективна.

-  Мій знайомий звернувся до своєї поліклініки, щоб зробити бустер Коронаваком, а  йому відповіли, що в наявності є тільки Пфайзер…

- Коронавак у країні є в достатній кількості, декілька мільйонів доз на сьогодні, - стверджує фахівець. - Треба зателефонувати на гарячу лінію Міністерстві охорони здоров’я, і там розкажуть, де якою вакциною можна щепитися. Тобто, це не є проблемою. 

- А наскільки справді небезпечний цей Кракен?

-  Зараз зарано робити висновки, - каже фахівець. - Принаймні,  по тим даним, які до нас надходять, він не характеризується чимось  особливим. Але потрібно знову ж таки розуміти, що інформація, яку ми отримуємо про той чи інший субваріант віруса, це інформація з країн з досить високим рівнем охоплення вакцинацією груп ризику.  Навіть, якщо брати статистику по США, де вперше був виявлений цей субваріант Кракен, там госпіталізація зростала за рахунок якраз не вакцинованих, або тих, хто мав одну дозу. Були і залишаються тяжкі випадки. Залишаються летальні випадки. І говорити, що саме цей субваріант характеризується менш складним перебігом неправильно, бо є фактори, які можуть на це впливати.

 По-перше, вже є багато вакцинованих, по-друге,  багато людей перехворіло і здобуло імунітет через перенесену хворобу, продовжує експерт. Це не позбавляє  від можливого повторного зараження, але принаймні може захистити від тяжкого перебігу. Можливо,  Кракен характеризується більш «лагідним» перебігом - через те, що не так уражає нижні дихальні шляхи. Але  якби це був такий «лагідний» штам,  не було б  смертельних наслідків. А вони, на жаль, є.

Про лікування грипу та імунітет

Повертаючись до грипу. Чи дає він імунітет? Чим відрізняються ці групи грипу А і В? І чи може  бути однаковим їх лікування? Ну, скажімо, тим же озельтамівіром?

- Абсолютно, - каже експерт. – Що стосується відмінностей, вірус грипу А більш схильний до мутацій, і він обумовлює пандемію. От як у 2009 році прийшов до нас свинячий грип. А всі мутації можуть давати появу нових штамів, з якими наша імунна система ще не готова зустрітися. А от вірус грипу В не так схильний до мутації. Він переважно вражає дітей, - але це не означає, що ним не можуть хворіти дорослі. Характеризується більш «м’яким» перебігом.

Стосовно ж імунітету, пояснює фахівець, він триває до наступних зустрічей із зміненим вірусом. Тобто зустріч з вірусом грипу в минулому буде захищати нас у майбутньому в залежності від того, наскільки серйозні мутації у ньому відбулися. Взагалі ж імунна система має здатність пам'ятати про це на все подальше ваше життя.

-  Як зміцнити цю пам'ять? – каже Федір Лапій. -  Є таке поняття: природні ревакцинації. Коли ми в природі зустрічаємося з тим самим вірусом, але він вже не розвиває хворобу, але тим не менше це підтримує нашу пам'ять. Це так само, як вчити вірш. Якщо ви його не повторюєте - ви можете його трошки забути. Та в цілому, ви ж пам'ятаєте якісь рядки, слова. А от щоб його розповісти повністю, треба вірша повторювати. Так само і з імунною системою.

-   Антитіла ж мають задачу не дати вірусу зв'язатися з клітиною, - продовжує фахівець. -  Тобто, це як зв'язати нам руки, і ми не зможемо відкрити двері.  Так само антитіла «зв'язують» віруси, і вони не можуть прикріпитися до клітини, проникнути до неї всередину. Якщо ж говорити про  імунітет,  якраз від нього залежить перебіг хвороби, якщо вірус вже проникнув. От щоб імунна система без заминок "продекламувала вірш",  є необхідність повторювати вакцинацію у вигляді бустерних доз. І таким  чином її тренувати.

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-