Дитяче оздоровлення: з деокупованої Херсонщини на відпочинок у Карпати

Дитяче оздоровлення: з деокупованої Херсонщини на відпочинок у Карпати

Укрінформ
На 3-тижневий відпочинок міжнародний благодійний фонд Parimatch Foundation направив до Міжнародного центру Артек 50 дітей з Херсонської області віком від 8 до 14 років.

Всі вони вкрай потребують особливої соціальної уваги та підтримки. В «Артеку» діти продовжують  навчання, проходять оздоровлення, мають активне спортивне дозвілля та плідно спілкуються з психологами та відвідують культурні та творчі студії.

Загальна кількість дітей, які наразі відпочивають в Артеці – понад 250 дітей з різних куточків України. Всі поділені на групи відповідно до віку. За кожною групою закріплені ментори, які координують та підтримують дітей. Програма табору дуже насичена. Артеківці активно займаються спортом з тренерами. Крім того, в них проходить системне дистанційне навчання, гуртки за інтересами: музика, співи, танці, малювання, на якому відтворюють малюнки Марії Приймаченко та багато іншого. В щоденний розклад табору увійшла терапевтична артрозмальовка Вікторії Назаревич для подолання стресових ситуацій, а також українська збірка дитячих аудіоказок з терапевтичним ефектом «Таємні історії маленьких і великих перемог». Обидва продукти ініційовано та запущено при підтримці Parimatch Foundation під час повномасштабного вторгнення в межах програми Mental Health. 

Кожного дня, психологи табору проводять групову роботу з дітьми з подолання страхів, стресу та агресії, булінгу. Важливою складовою табору став напрямок відновлення ментального здоровʼя, завдяки якому діти позбуваються тривожності, отриманої внаслідок війни. 

Херсонська область продовжує зазнавати масованих атак від російського агресора. Частина дітей перебуває на тимчасово окупованій території, частина – на підконтрольній території. Війна лишає дітей відпочинку та оздоровлення, нормальних умов з теплом та світлом. Тому Parimatch Foundation продовжує надавати допомогу у питаннях та напрямках, які стосуються здоров’я, освіти майбутнього покоління в межах програми «Допомога Україні». 

Представники Фонду завітали до артеківців, дізнатись про їх враження від відпочинку, поспілкуватись з тренерами та педагогами. Крім цього, для дітей ініціювали проведення відкритого тренування зі стрільби з лука від срібної призерки XXVII літніх Олімпійських Ігор, чемпіонки та призерки чемпіонатів України, світу та Європи, тренерки програми Фонду  «Спортивний наставник» Катерини Дубровіної. 

На жаль, масований ракетний обстріл України завадив дітям табору разом з гостями взяти участь у серії майстер-класів, відвідати тренінг з психологічної реабілітації, приготували разом кашу на багатті, а також прослухали презентацію культурно-освітнього проєкту «100 Перемог України очима артеківців». Всі діти знаходились у безпечних місцях, але після завершення бажаючи мали змогу поспілкуватись з Катериною Дубровіною та постріляти з лука. 

Для підтримки активного відпочинку та спортивного дозвілля, Parimatch Foundation подарував артеківцям три набори спортивного інвентарю, в який входять футбольні, баскетбольні, волейбольні та футзальні м’ячі, конуси та маніжки для тренувань, набори для бадмінтону, шашок, шах і дартсу, координаційні сходи та фрисбі.

В січні та лютому 2023 року Фонд продовжить реалізацію програми «Допомога Україні» для дітлахів з інших регіонів. 

«З початку повномасштабного вторгнення фонд взяв на себе відповідальність зробити все можливе, аби діти, які безпосередньо стикнулися з війною, обовʼязково мали можливість ментально та фізично відновитися. Ми продовжуємо дотримуватись думки, що спорт допомагає покращити ментальне здоров’я, яке зараз вкрай важливе для дітей. Тому багато уваги приділяємо їхній психологічній реабілітації, відновлюємо спортивні тренування в безпечних регіонах, залучаємо дітей до фізичної рухової активності. Сьогодні, коли більшість регіонів лишається з обмеженим постачанням світла, тепла та води, нам вкрай важливо, щоб це якомога менше впливало на дітей. Тому надаємо можливість отримати базові потреби, дати відпочинок та оздоровлення. Ми мріємо, щоб цієї зими українці відчули наше тепло та турботу, дитячі табори стали для них місцем стабільності, гарного настрою та відновлення», — розповідає операційна директорка Parimatch Foundation Анжела Фокіна.

Партнерство між благодійним фондом Parimatch Foundation та міжнародним дитячим центром «Артек» триває другий рік поспіль. У 2021 році фонд реалізував програму «Відкритий простір» та зробив перебування для дітей з інвалідністю в відомому таборі доступним. Було зроблено реконструкцію частини кімнат та забезпечення приміщень корпусів пандусами, які надали дітям найважливіший досвід самостійності без постійного супроводу дорослих та зробили простір безбарʼєрним. Фонд забезпечив спеціальні душові та умивальники, зручні для пересування на візку лінолеум та плитка, спеціальні ліжка з ортопедичними матрацами, багатофункціональні тумби біля кожного ліжка, спеціальне обладнання для занять у гуртках культурно-мистецького центру та два чергових легких інвалідних візка, які легко складаються. 

Нагадаємо, що влітку цього року Parimatch Foundation взяв на себе організацію та спонсорство дитячих оздоровчих таборів в Україні, Болгарії та на Кіпрі для дітей, що постраждали від війни. Так, вже 380 маленьких українців завдяки спортивному формату відпочинку трішки фізично та ментально відновилися. Бо табір — це про різноманітне дозвілля, яскраві емоції, спілкування з однолітками та здорові будні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-