Альтернативою Міжнародному комітету Червоного Хреста може бути ООН – Лубінець

Альтернативою Міжнародному комітету Червоного Хреста може бути ООН – Лубінець

Укрінформ
Альтернативою Міжнародному комітету Червоного Хреста може бути Організація об’єднаних націй.

Про це Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець сказав під час пресбрифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ, відповідаючи на питання.

«Чи є альтернативи – є. Це, наприклад, ООН. У своїй структурі вони мають вже Комітет з прав людини, там є і Верховний комісар з прав людини тощо. Чи їхній мандат дозволяє приїжджати на території країн, які знаходяться у стані війни – так, дозволяє. Чи їхній мандат дозволяє їм відвідувати місця тримання військовополонених та цивільних заручників – так», - сказав він.

Водночас український омбудсмен відзначив певні "прориви" в роботі МКЧХ.

«Після того, як була проведена велика робота, я особисто зустрічався у Женеві з новопризначеною президенткою МКЧХ, з усіма, хто працює по Україні, це вже, на мій погляд, є прорив. Але цього недостатньо. Ми будемо вимагати, у тому числі, щоб Міжнародний комітет ЧХ повністю виконував свій мандат. Але паралельно ми шукаємо альтернативу», - уточнив Лубінець.

Уповноважений ВР з прав людини поінформував, що українська влада хоче, щоб місії створювалися не тільки заради створення. За його словами, це стосується також і місії ООН щодо подій у Оленівці - минуло багато часу, але представники місії, на жаль, так і не прибули в Україну.

«І ми не просто звертаємо їхню увагу - ми про це публічно кажемо. І, знову ж таки, у своїй діяльності я точно відмовився від практики, знаєте, такого непублічного спілкування. Зокрема, я їм (керівникам міжнародних організацій – ред.) напряму кажу про те, що я як омбудсман заявляю про системні проблеми, я від вас вимагаю реакції. Якщо я її не бачу, то я буду про це розповідати українському суспільству і розказувати про це міжнародній спільноті», - сказав Лубінець.

За його словами, це можна трактувати як завгодно, навіть як тиск на міжнародні організації. Але, якщо вони по-іншому не хочуть працювати і виконувати свою роботу, то про це треба розповідати.

«Бо я кажу не за себе – я кажу за громадян України, яких кожного дня вбивають, катують, примусово депортують. І якщо ви робите вигляд, що нічого не відбувається – то ви цей вигляд робили вісім років. І саме, у тому числі, через вашу «глибоку стурбованість» ви довели до того, що агресор пішов далі. І вже більш як вісім місяців йде відкрита війна, де рф намагається захопити всю територію нашої держави», - сказав український омбудсман.

На думку посадовця, це є колективною відповідальністю, у тому числі й МКЧХ.

Читайте також: Україна вимагає від МКЧХ публічних заяв про те, що рф не надає їм гарантій безпеки

Як повідомлялося, раніше керівник Офісу Президента Андрій Єрмак поставив вимогу Міжнародному комітету Червоного Хреста - до 17 жовтня направити свою місію до колонії в Оленівці на тимчасово захопленій території Донецької області, де утримують українських військовополонених. Він запевнив, що Україна всіляко сприятиме цій місії і готова до неї долучитися. У іншому разі, за його словами, Україна застосовуватиме всі можливі інформаційні й дипломатичні засоби для зрушення цього питання з місця.

Лубінець 17 жовтня заявив, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не приїхали на лінію розмежування, де на них чекала делегація України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-