Характер бойових травм на фронті надзвичайно важкий - головний хірург ЗСУ

Характер бойових травм на фронті надзвичайно важкий - головний хірург ЗСУ

Укрінформ
Характер бойових травм зараз надзвичайно важкий і складний, але мобільні шпиталі обладнані всім необхідним устаткуванням, яке допомагає рятувати наших бійців. 

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомив головний хірург ЗСУ Костянтин Гуменюк.

“Характер бойових травм сьогодні дуже відрізняється від травм, які мали наші військовослужбовці у 2014 році. Ворог активно застосовує сучасне озброєння, системи залпового вогню “Смерч”, Ураган”, “Буратіно”, тому часто військовослужбовці поступають з множинними ушкодженнями грудної порожнини, черевної, кінцівок, з крововтратами. Тож характер бойових травм надзвичайно важкий і складний", - наголосив лікар.

Він додав, що українські бойові медики пройшли спеціальну підготовку і володіють потрібними навичками і тактичними засобами. Дотримуються правила “золотої” години, за яку треба доставити пораненого до шпиталю, щоб одразу надавалася кваліфікована медична допомога.

Читайте також: Військові хірурги почали широко застосовувати малоінвазивні операції

Говорячи про оснащення медиків на фронті, головний хірург ЗСУ зазначив, що ще з 2014-15 років всі мобільні шпиталі були обладнані ендовідеохірургічними комплексами. Ще з того часу почалось постачання шпиталів сучасним обладнанням, і на сьогодні всі українські мобільні госпіталі обладнані необхідним устаткуванням, яке допомагає рятувати бійців.

Вагому підтримку медикам надають волонтери з усіх куточків України і з-за кордону, які надсилають посилки з антисептиками, перев’язним, витратним матеріалом.

“Зараз важливо допомагати військовій медицині саме тому, що найголовніший актив і наша найголовніша зброя — це здоров’я і мотивація наших бійців. Військова медицина знаходиться також на першій лінії фронту в плані допомоги нашим хлопцям, які захищають Україну. Нам вдалося поєднати закордонних партнерів, які допомагають нам технічним обладнанням. Також вдалося організувати декілька центрів підготовки тактичної медицини і первинної медичної допомоги. Знання та досвід бійців з питання допомоги самому собі і один одному іноді важливіші навіть за медичне обладнання. Але й медичне обладнання має потрапляти в талановиті... руки, такі як у всієї нашої медичної військової служби. І ми вдячні лікарям, які відчайдушно в пеклі війни роблять божу справу”, - сказав підприємець і волонтер Олексій Гавриш.

Як повідомлялося, українські військові хірурги почали застосовувати на фронті сучасні малоінвазивні оперативні втручання, такі як лапароскопія і торакоскопія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-