Вилучені у рф активи підуть на компенсацію українцям за знищене майно - Малюська

Вилучені у рф активи підуть на компенсацію українцям за знищене майно - Малюська

Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що з вилучених у рф активів українці отримають компенсацію за майно, знищене чи пошкоджене внаслідок російської агресії.

Про це інформує пресслужба Міністерства юстиції, передає Укрінформ.

Зазначається, що Україна продовжує зазнавати величезних матеріальних збитків унаслідок війни, і добровільно виплачувати репарації росія навряд чи погодиться. Тому, наголошують у відомстві, в питанні виплати компенсацій варто розглядати два блоки: роботу з російськими активами за кордоном, аби їх конфіскувати там, та вилучення  активів осіб, пов'язаних з агресором, усередині України.

«Якщо говорити про роботу за кордоном – наші успіхи залежать від політичних рішень, які приймаються лідерами західних країн. Поки що на Заході є консенсус щодо заморожування російських активів, громадян і бізнесу країни-агресора. Ця санкційна політика стандартна, але широкомасштабна. Проте наше завдання – створити такий механізм, щоб ці активи, кошти можна було відбирати і передавати на користь України. Такий механізм напрацьований, доведений до міжнародних партнерів та перебуває на переговорній стадії», – повідомив Малюська.

За його словами, чи не єдиний шлях для відкриття доступу до російських активів за кордоном – укладання міжнародного договору. Адже в кожному конкретному випадку ключовою проблемою є те, що в Європі або США просте вилучення майна порушувало б право власності, захист якого є фундаментом цих країн, або ж міг бути застосований імунітет суверенної держави рф.

Читайте також: Шмигаль якнайшвидше вимагає єдиний документ, яким фіксуватимуть збитки за зруйноване житло

Малюська повідомив, що всередині нашої країни юридичні механізми для вилучення активів рф та пов'язаних з нею осіб уже створені. Втім, деякі проблеми є і в цьому питанні.

«Ми як частина європейської спільноти мусимо працювати за європейськими стандартами, в тому числі й щодо захисту приватної власності. Адже ми розуміємо, що по значних російських активах, як тільки ми їх відберемо, – почнуться оскарження в міжнародних судах, європейських арбітражах, в Європейському суді з прав людини. І в цих випадках кожен наш крок буде оцінюватися не з точки зору національного законодавства, а міжнародного», – пояснив міністр юстиції.

Водночас зазначається, що на національному рівні відповідні механізми вже створені, працюють, навіть відбулися перші вилучення активів, що стосуються таких компаній, як «Сбербанк», «Промінвестбанк».

Читайте також: Компенсація за зруйноване росією житло: що відомо про виплати

Як повідомляється, також працюватиме нова модель, що передбачає такий алгоритм дій: рішення РНБО про вилучення тих чи інших активів; збір необхідних доказів правоохоронними органами; подання Мін'юстом заяви до Вищого антикорупційного суду та ухвалення судом рішення про звернення активів у дохід держави.

«Цей ланцюжок довгенький, але це пояснюється, знову ж таки, необхідністю дотримання міжнародних стандартів. Адже ми відрізняємося від російських загарбників, які зневажають будь-яке право», – наголосив Малюська.

За його словами, зокрема саме з цих конфіскованих активів надалі українцям виплачуватиметься компенсація за зруйноване чи пошкоджене майно.

Інше джерело фінансування компенсацій – державні доходи та допомога міжнародних партнерів. Утім, зауважують у Мін’юсті, «про це, найімовірніше, йтиметься вже після війни».

Фото: Мін'юст

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-