Інформполітика росії на тимчасово захоплених територіях істотно не вплине на українців - голова НСЖУ

Інформполітика росії на тимчасово захоплених територіях істотно не вплине на українців - голова НСЖУ

Укрінформ
Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко переконаний, що інформаційна політика російських загарбників на тимчасово захоплених територіях не матиме помітного впливу на українців.

Як передає Укрінформ, про це він заявив в ефірі телеканалу "Україна24" в рамках інформаційного марафону "Єдині новини", повідомляє НСЖУ.

За словами Томіленка, усі "47 днів суцільної російської брехні – це тактика росії. Очевидно, що для всіх українців найбільш огидна й цинічна брехня – це намагання всі ті злочини в Бучі, в Ірпені під Києвом виставити, що це нібито були інспірування й інсценування України. Фактично це найстрашніша йде дезінформація, яку росія намагається подати, звісно, для внутрішнього споживача".

Як наголосив очільник НСЖУ, для всіх цивілізованих людей і країн очевидно, що "Україна – жертва окупації, жертва загарбницької війни".

Але, зазначив він, "ми так само можемо кваліфікувати, що тактика, яку обирає нині в інформаційній сфері росія – це тактика інформаційного тероризму. Це вже не просто дезінформація й певне поширення якоїсь "недоперевіреної" інформації – це намагання свідомо використовувати якісь інформаційні технології з метою маніпулювання аудиторією, з метою через цей інформаційний тероризм далі збільшити кількість жертв і уможливити ворожнечу, яку зараз ми бачимо, і здобути ще більшу підтримку дій російської армії в Україні".

За словами Томіленка, в росії "ми, на жаль, не бачимо журналістів – це все пропагандисти, і вони так само відповідальні (за вбивства), як і ті, хто командує танками, арміями тощо. І, відповідно, саме вони уможливили нинішні жертви, і ми весь час кажемо: якщо більшість російських працівників ЗМІ була б проти війни, то не розпочалися б оті всі дії".

Зараз росіяни вже шукають, як "адаптувати оте все нахабство ("українізувати" російську інформаційну агресію), - підкреслив голова НСЖУ. - Це знов-таки ознака того, що не працює їхня примітивна тупа пропаганда. Вони хочуть її певною мірою "заземлити" до українського споживача, але я думаю, що результат цього "заземлення" буде таким самим нульовим, як і на сьогодні базова російськомовна пропаганда".

Томіленко навів приклади, як на тимчасово захоплених російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей ворог намагається розгортати пропагандистське мовлення, "під авдиторію" створювати "якісь ролики", але "це все надзвичайно примітивне. Як і радіо в Бердянську, де вони розповідають про манну небесну, роздавання якоїсь гуманітарної допомоги".

Він зауважив, що напередодні переглядав телеграм-канали, створені росіянами для Херсонської та Запорізької областей. "Там підкидають якісь ролики, записані "на вулицях Херсона", про те, що "люди хочуть повернути пам’ятник Леніну"… Як з московським акцентом там ходить і розмірковує, які пам’ятники треба відновити… Подають обурливі коментарі та фотографії зі "Скіфії" – це філія Суспільного мовлення в Херсоні, й, відповідно – про те, що нібито українські журналісти настільки "пропагандисти-націоналісти", що вони тікали зі своєї телестудії й побили апаратуру тощо".

Тому, на думку голови НСЖУ, рівень виконання буде надзвичайно примітивним, а рівень стійкості українців, медіакритичності –доволі високий. Як вважає Томіленко, "росіяни не встигнуть ні "розкачатися", ні "заземлити" – і це буде ще один доказ примітивної російської пропаганди".

Водночас, нагорлосив він, "це треба моніторити – і РНБО, й іншим структурам, щоб бути на сторожі та щодня через офіційні канали робити певні застереження. Нині високий рівень довіри до офіційних каналів мовлення, до об’єднаного телемарафону, отож щодня потрібно бути на сторожі й реагувати".

Читайте також: НСЖУ закликає іноземні ЗМІ привертати увагу світу до геноциду в Бучі та Ірпені

На переконання Томіленка, результат "українізованої" російської пропаганди буде нульовим.

Як повідомляв Укрінформ, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що МКІП створить бренд «Культура війни», під парасолькою якого об’єднає різні культурні ініціативи для комунікації з окупованими територіями України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-