Через обіг рублів на тимчасово захоплених територіях Офіс генпрокурора порушив справу

Через обіг рублів на тимчасово захоплених територіях Офіс генпрокурора порушив справу

Укрінформ
Офіс генерального прокурора відкрив кримінальне провадження за фактом незаконного введення в обіг російського рубля на тимчасово захоплених територіях у Херсонській і Запорізькій областях.

Про це повідомила у Фейсбуці генпрокурор Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

“Офіс генерального прокурора розпочав досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами примусового обмеження використання нашої національної валюти та запровадження обігу російського рубля”, - написала вона.

Як зазначає Венедіктова, центральний банк рф веде політику витіснення гривні і «засівання» рублями на виконання вказівок вищого керівництва країни-агресора.

Наразі такі процеси відбуваються на тимчасово не контрольованих українською владою територіях Запорізької та Херсонської областей.

У прокуратурі кваліфікують запровадження обігу російської валюти як ведення агресивної війни проти України з використанням збройних сил та економічних засобів боротьби, а також насильницьку зміну конституційного ладу (ч. 2 ст. 437, ч. 3 ст. 109 ККУ).

Спроба вилучення української гривні з обігу на окупованих територіях також виходить за межі повноважень окупаційного управління, передбачених міжнародним гуманітарним правом, додала генпрокурор.

Як повідомлялося, за даними Генштабу ЗСУ, загарбники ведуть підготовку до того, щоб ввести в обіг рублі замість гривні на тимчасово захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей.

Із 24 лютого триває масштабне російське вторгнення до України. Агресор обстрілює та руйнує ключові об'єкти інфраструктури, житлові квартали українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-